Изкуствена платформа за гнездене на щъркели са монтирали екипите на „Енерго-Про“ в Мартен, съобщиха от компанията. Съоръжението е поставено след получен сигнал от жител на града за застрашено гнездо. 
И тази пролет екипи на електроразпределителното дружество монтират платформи за гнездене с цел да обезопасяват щъркеловите гнезда, изградени по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Това е част от кампанията на дружеството за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел, както и за предотвратяване прекъсване на електрозахранването в населените места, вследствие на запалвания на гнездата. Като собственик на съоръжения, предпочитани за гнездене от белия щъркел, „Енерго-Про“ работи в сътрудничество с редица организации като Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, еколози и експерти към общините.
В последните седмици екипи на дружеството са монтирали платформи за гнездене на щъркели върху стълбове от електроразпределителната мрежа в Елена, Златарица, Полски Тръмбеш и Кормянско, Буря, Антимово, Калугерене, Бистра, Ловско, Блъсково, Калиманци и др.
От „Енерго-Про“ благодариха за отговорното отношение на хората, подаващи сигнали за гнезда, застрашаващи както живота на прелетните птици, така и сигурността на електроразпределителната мрежа. За да не се нарушава периодът на гнездене, монтажът на тези съоръжения се извършва преди пролетната и след есенната миграция на птиците. По тази причина поставянето на платформи и обезопасяването на щъркелови гнезда ще продължи след отлитането им през есента.