Петър ГЕЦОВ
Проектът за изграждане на интермодален терминал в Русе вероятно ще възкреси пустеещата от 25 години насам гара „Изток“, научи „Утро“. Преди няколко дни ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ публикува съобщение за инвестиционно предложение, в което посочва три възможни площадки за разполагане на обекта. Парцелите с размери 12-25 декара са разположени по протежение на жп линиите от гара Изток към Разпределителна и района на Хиподрума.
Жп гара Изток не е в експлоатация от около 25 години. Преди това е била една от най-големите товарни гари в България, а вероятно и на Балканския полуостров. По времето на соца тя разполагаше с приемно-отправен парк, разпределителен парк, две големи административни сгради и др.
Терминалът в Русе ще бъде първият железопътен терминал в Северна България и важна връзка за интермодалния транспорт. Обслужваща железопътна гара за него ще бъде Русе-разпределителна, която с подписана спогодба между правителствата на България и Румъния е определена за обща гранична гара за товарни превози на двете железопътни мрежи. С реализацията му Русе ще стане важен комуникационен център на един от най-бързите транспортни коридори между Европа и Азия.
Предвижда се изграждането на интермодалния терминал в Русе да се изпълни в периода 2016-2020 г. Ясен е и изпълнителят. Обединение „Дунав“, включващо „Евротранспроект“ и „Мигети“, спечели конкурса още през 2013 г. Тогава обаче Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. След обжалвания и месеци забавяне, работата вече може да започне. Наскоро бе подписан и договор за дейностите по изготвяне на предпроектни проучвания, отново с обединение „Дунав“ на стойност 3 898 900 лева без ДДС, които ще бъдат платени чрез Оперативна програма „Транспорт“. По него ще бъде изготвен идеен проект и стратегия за финансиране, изграждане и функциониране на ИМТ Русе. Изпълнителят следва да извърши и подготовката на отчуждителните процедури, както и да изготви детайлна финансова схема за реализация и последващо опериране на терминала.