За поредните прояви на вандализъм по новия благоустроен участък на ул. „Александровска“ и в района на площад „Батенберг“ съобщи вчера кметът Пламен Стоилов, който апелира русенци да пазят всичко хубаво, което се създава в града. 
Последното нарушение, заснето от камерите, е на жена, която е отскубнала с корените няколко от новозасадените декоративни храсти в района. Другите вандалски прояви са предимно през нощта, когато след дискотека младежи ритат кошчетата за отпадъци, чупят бутилки в рекламните пана, скачат върху стъклата на художественото осветление. Стоилов припомни и за случая, когато дете е подскачало върху болардите и ги е блокирало.
По-сериозни са нарушенията по бул. „Тутракан“, където вече има втори случай на откраднати над 150 метра кабели. В момента там се възстановяват и капаците на шахтите, които също бяха откраднати. Кметът коментира, че те са предадени в пункт за вторични суровини и след като се установи кой е пунктът, ще се вземат съответните мерки. 
Стоилов подчерта, че всички прояви се заснемат от видеокамерите и записите се предават в полицията, а тя трябва да издири крадците и вандалите, тъй като органите на КООРС са само за самоохрана. Той посочи, че досега няма случай на санкциониран нарушител, а според общинските наредби глобите, които може да се налагат, подлежат на обжалване и процедурата е дълга. По този повод кметът заяви, че ще бъдат преразгледани санкциите и съвсем скоро ще бъде внесено предложение в Общински съвет за завишаване на глобите.  
Изключителна наглост е да трошиш нещо, което е създадено, за да радва хората, категоричен бе Стоилов. Той подчерта, че има перфектна система за видеонаблюдение, но обществото също трябва да реагира и да отрече тези изключително грозни прояви. Нека заедно опазим това, което изграждаме с много труд и с парите на данъкоплатеца и с европейски средства. Както сме град на свободния дух, така да бъдем и хората, които пазим нашето, апелира кметът.