Пламен Петров, който преди година навръх Великден преби до смърт дъщеря си Пламена, отново ще застане на подсъдимата скамейка в Русенския окръжен съд. Делото бе върнато от Апелативния съд във Велико Търново за ново разглеждане при друг съдебен състав, макар че в края на януари 38-годишният мъж чу 16-годишна ефективна присъда. 
Причината делото да се върне на стартова позиция се крие в чисто процесуални нарушения. Това бе и едно от исканията на адвоката на Пламен - Славчо Славчев, за което пледира на 23 март пред второинстанционния съд.
Съдебният казус на първа инстанция в Русе протече при един от вариантите на съкратеното съдебно следствие, при което част от свидетелите не бяха разпитвани. Показания обаче дадоха вещите лица психиатри и психолози, които изследваха психическото състояние на Пламен. Според експертите той е тежък психопат, но е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Заключения, които адвокатът на бащата-убиец оспори докрай и поиска съдът да назначи повторна експертиза. До второ медицинско изследване така и не се стигна, след като съдебният състав отхвърли това искане, и тук е била грешката на съда. След като страните са оспорили експертизите, е трябвало делото да продължи по стандартния общ ред на разглеждане, а не по съкратената процедура, отсече Апелативният съд във Велико Търново. Затова върна делото обратно на магистратите в Русе.
Вероятно настояването на адвокат Славчев за повторно психическо изследване на Пламен ще продължи. Което пък означава, че делото няма как да се гледа по съкратения ред. Другото му искане е деянието на Пламен да се преквалифицира и той да отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост, а не за убийство.
Петров бе осъден от Русенския окръжен съд на 16 години затвор с мотива, че той не е убил дъщеря си умишлено, не е искал да затрие живота й, напротив - притекъл й се дори на помощ след множеството удари с ръце, метла, точилка и крака. Но ударът в гърдите на детето бил фатален и пръснал сърцето му.
Заедно с Пламен на подсъдимата скамейка ще застане отново и бившата му втора по ред съпруга Емилия, с която от броени дни са разведени. Тя е обвинена, че не се е притекла на помощ на 7-годишната Пламена, макар че е била свидетел на побоя. Съдът в Русе обаче я призна за невинна, като подчерта, че ако се е намесила, е имало риск агресията на Пламен да се насочи и към нея.