В читалня сред природата учениците от „Христо Смирненски“ в Долапите ще изучават дисциплините Роден край и Околен свят, а малчуганите от детска градина „Роза“ в Ново село ще играят в еко детска градинка от естествени материали. Това са само два от общо осемте проекта за 60 000 лева, които Община Русе спечели от конкурса „Обичам природата - и аз участвам“ на Министерството на околната среда и водите. 
Освен училището в Долапите и детската градина в Ново село облагодетелствани са също малчуганите в детската градина „Райна Княгиня“ в Мартен, които ще се обучават в занималня на открито сред природата, за да се приобщят към зелената идея.
Друг успешно класиран проект е за облагородяване, озеленяване и поставяне на спортни съоръжения в двора на Средношколското общежитие.
На нова мултифункционална детска площадка в центъра ще се радват жителите на Мартен, а тетовчани ще залесят и зацветят терен за зона за спорт, отдих и игра. Предвидено е да се облагороди и озелени трайно занемарено обществено пространство в Николово. С кът за отдих и игра с беседки , пикник маси, пейки и нови кошчета ще се промени обликът на Долапите.
Предвижда се действията по проектите да приключат до октомври.