От устията на реките Тимок и Резовска, от връх Тумба и Шабла ще потеглят 4 студентски лъча, за да изминат Марша на 70-летието в чест на 70-годишнината на Русенския университет. Всеки от лъчовете е с име на университета и названието му през годините. От Тимок поема лъч „1945 - Държавно висше техническо училище“, той обхваща Видин, Монтана, Враца и скалите край града, Троян и хижа „Ехо“, която се стопанисва от РУ. Вторият лъч се нарича „1954 - Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство“, той тръгва от нос Шабла, минава през Суха река, хижа „Ахинора“, пещера Орлова чука и завършва с крос по местата, свързани с Ангел Кънчев в Русе. 
Третият лъч е „1981 - Висше техническо училище „Ангел Кънчев“. Той поема от устието на река Резовска, преминава през Странджа, Елхово, хижа „Чумерна“, прохода Вратник, стига до Трявна, където ще дойде и академичното ръководство заедно с патрона на марша - ректора проф.Христо Белоев, за да се поднесат цветя пред родното място на А.Кънчев. След това лъчът продължава с гребен поход по Янтра до Русе. Четвъртият маршрут се нарича „1995 - Русенски университет „Ангел Кънчев“, той тръгва от връх Тумба на границата с Гърция и Македония, минава през Петрич, София, Клисура, хижа „Козя стена“ и се връща в Русе. 
Участват 13 групи с 220 души, от които 150 са студенти, обясни вчера Милко Маринов, новият председател на дружество „Академик“. Маршрутите са свързани с паметни места за РУ и с градове, където негови възпитаници са се реализирали. На 20 април ректорът проф.Белоев ще връчи на лъчовете походните щафети и знамената. Участниците ще потеглят с автобуси и коли до изходните точки, откъдето започват преходите - пеш, с велосипеди, гребане и кросово бягане. Включени са също алпийски катерения, спелеопреходи и пр.