Слово, пластика, народни танци и народни песни - това са основните характеристики на новия спектакъл, който ще направи шестата поред премиера за сезона на драматичен театър „Сава Огнянов“. За първи път се прави симбиоза между танца и вербалното изкуство, каза директорът на театъра Орлин Дяков, който е автор на драматизацията на Йовковия разказ „Шибил“ и режисьор на спектакъла. В постановката са ангажирани 10 танцьори от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, а хореографът Богдан Донев е създал танците специално за спектакъла. Също така специално е написана и музиката - неин автор е Петьо Кръстев, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“. 
Нищо от разказа на Йовков не липсва в постановката, дори има разказвач, който внася цели пасажи от белетристичния текст, каза Дяков. Той поясни, че репетициите са продължили около три месеца, като заради танцьорите от „Найден Киров“ графикът е бил променен и екипът е репетирал от девет вечерта. Йордан Крушков и Ясена Господинова са вече почти танцьори, ще ги каним за наши концерти, пошегува се Богдан Донев, като отбеляза усилията на изпълнителите на главните роли на Шибил и Рада. В спектакъла участват също Татяна Цветкова /майката на Шибил/, Косьо Станев /Велико Кехая/, Кадри Хабил /Мурад бей/, Александър Узунов и Ивайло Ненов като разказвачи.
Сценографията е на Виолета Радкова. Именно със сценографските си работи русенската художничка е посочена сред емблематичните български автори в новия том „120 години българскто изкуство /приложно, декоративно, монументално/“ на СБХ.