Разкриването на избягали от произшествие шофьори е една от неблагодарните работи на полицията по целия свят. А когато катастрофата е причинила смърт и няма очевидци, задачата става още по-тежка, защото е погубен човешки живот. Но тогава и решимостта да се открие беглецът расте.
Призори в ранната пролет на 1977 година в милицията  в Русе се получава сигнал за прегазен мъж на пътя преди бившия паметник на Дянко Стефанов на 7 км от Русе в посока Бяла. Оперативна група със съдебен лекар отива на място, намира трупа и установява, че човекът е убит от автомобил, но никой не е видял как е станало нещастието. Започва щателен оглед на местопроизшествието от специалисти от Научно-техническото отделение /НТО/, следовател и криминалисти. Точно по това време милицията е получила
нов автомобил с мощни фарове, за да могат униформените да оглеждат местопроизшествия и нощно време
Платното за движение е блокирано от служители на КАТ, а специалистите включват специалните светлини и започват обстоен оглед на пътя и тревната площ наоколо. Работата трябва да свърши до сутринта, тъй като по този път минават много камиони за Дунав мост или за Разград и Силистра. Затова оперативните работници не губят нито миг, а веднага се заемат с проучване на всички доказателства за издирване на неизвестния автомобил.
Първата задача на криминалистите е да изяснят самоличността на убития. Установено е, че той е 
самотник на 45 години, който по цял ден обработва лозята
на собствениците на имоти на 9-ти километър, като цяло лято пребивава във вилите им. От направената аутопсия в Съдебна медицина пък става ясно, че е погълнал много алкохол преди фаталния удар. Това изгражда версията, че надничарят е бил пиян и най-вероятно се е прибирал в тъмното от Русе, но нито краката са го слушали, нито главата, затова е кривнал внезапно към асфалта, където е бил прегазен.
Остават обаче много неизвестни. Не е ясно накъде се е движило превозното средство. Специалистите от НТО започват проучване дали автомобилът, прегазил мъжа, е влизал или излизал в и от града и откритите капки кръв по асфалта по безспорен начин показват, че трагедията е станала на влизане в града. 
По тревата в банкета пък са забелязани следи от двойни гуми
което разкрива, че жертвата е издъхнала след удар от камион, който е отбил вдясно и е спрял. Фаровете на патрулката са насочени в тревната площ и там са намерени счупени стъкълца от фар. Те са събрани щателно и сглобени, след което на вътрешната им страна се виждат четири цифри, надраскани с нещо остро, които най-вероятно са регистрационен номер на автомобил. Но липсват букви, които да покажат от кой окръг е камионът.
Справка в КАТ и ДАИ в Русе показва, че такъв номер в града и региона не съществува. Още сутринта цифрите са изпратени до милицията в Разград и Силистра и след час от добруджанския град уведомяват русенските си колеги, че номерът е на камион „Шкода“ на завод „Камъшит“.
Двама криминалисти веднага отиват в завода и откриват 40-годишния шофьор. По време на разпита мъжът признава, че същия ден призори на връщане от Карлово усетил, че удря нещо малко преди Русе и спрял, но упорито настоявал, че нито е разбрал, че е блъснал човек, нито е забелязал пострадалия. Дори за падналото стъкло на фара разбрал по-късно. 
По време на огледа на камиона му са намерени
следи от кръв по предната броня
които изненадали доста неприятно водача. Пробите веднага са изпратени в Русе, където се установява, че кръвната група съвпада с взетата от загиналия човек. Това вече доказва по безспорен начин, че силистренецът е убил мъжа на пътя.
След като разбира от русенските милиционери, че макар и неволно се е превърнал в убиец, шофьорът изпада в шок и започва да ридае. Скоро обаче се успокоява и обяснява, че е написал номера на камиона от вътрешната страна на стъклата на фаровете си, тъй като в депото често стават кражби на детайли от камиони, а щетите се плащат от водачите.
Тъй като убийството е извършено по непредпазливост,
съдът наказва шофьора с рядката за това време при произшествие със смъртен случай условна присъда
Голяма роля за лекото наказание изиграва фактът, че 40-годишният мъж е с чисто досие и безупречна трудова характеристика.
Тежкият пътен инцидент бе разкрит само за броени часове благодарение на професионално направения щателен оглед през нощта на местопроизшествието, защото ако не бяхме обърнали внимание на счупените стъкла от фара с написания по тях номер на камиона, нямаше да стигнем до водача, разказа ветеран криминалист, участвал в издирването на шофьора. Според него дори най-малките следи много помагат в издирвателната работа по разкриване на извършителя на всякакво престъпление.
Една нощ през месец май същата година на улица в Нисово е намерен мъртъв мъж. Сигналът е пратен до милицията в Русе в 1 часа след полунощ, откъдето отпътуват криминалисти, отговарящият за селото оперативен работник и съдебен лекар. Единият криминалист е планирал сутринта да тръгне на почивка в Созопол и вече вижда как отпуската му ще пропадне, ако издирването се проточи, но службата не търпи сантименти. Качва се на служебната кола и тръгва с групата.
При направения първоначален оглед в Нисово се установява, че
смъртта е настъпила от прободна рана с нож в сърцето
който е прерязал аортата. Тялото е откарано за аутопсия в Русе, а на разпит в кметството са извикани кметът, съдържателят на хоремага и местният поп. Установено е, че мъжът е от селото и е на 32 години. По данни на кръчмаря същата вечер Иван /имената са  сменени - б.р./ е бил със съселяни на почерпка в хоремага. Там е имало и друга групичка от нисовчани.
Участниците в двете компании са вдигнати от леглата и също привикани на разпит. От разговора с всеки от тях се разбира, че Иван и неговият набор Димо, който не е дошъл на разпита, са влезли в пререкания за момичета от ергенските си години. На излизане от хоремага участниците в двете компании си тръгнали, а двамата набори останали да се доразберат по мъжки.
Криминалистите отиват в дома на Димо и правят щателен оглед. По дрехите, с които младият мъж е бил облечен вечерта, са намерени капки кръв.
Оперативният, който отговаря за селото, 
познава Димо много добре и знае, че той е с лабилна психика
Затова му казва, че дрехите ще бъдат иззети и ако се докаже, че кръвта по тях съвпада с тази от трупа на Иван, го чакат дълги години в затвора. Ако обаче си признае за убийството, ще има смекчаващи вината обстоятелства. Тогава Димо се разтреперва и признава, че на пияна глава се е подразнил от думите на Иван за бивша негова изгора, извадил е ножа си и го пробол в сърцето. Иван се свлякъл и спрял да диша, а изплашеният Димо се прибрал вкъщи.
Така убийството е разкрито за няколко часа и на сутринта криминалистът тръгва за почивка на морето.
Употребата на алкохол при убийство по това време беше повишаващо вината обстоятелство, поради което Димо получава 15 години затвор. 
Ако оперативният работник, който отговаряше за селото, не познаваше така добре хората в него, нямаше да разкрием убийството за толкова невероятно кратък срок, разказва бивш криминалист, участвал в разплитането и на този потресаващ случай.