Почитателите на кулинарните тв пътешествия на един от световните топ готвачи Антъни Бурдейн вероятно са запомнили, че най-източните му воаяжи винаги са придружени с много хвалебствия за една супа. И то не каква да е супа, а много богата, от която Бурдейн с традиционните азиатски клечки изтегля дълги тънки спагети, които в Изтока се наричат нудълс. Супата е прочутият японски рамен.
Като за всяко ястие, чиито корени са някъде далече назад във времето, и за рамен не е напълно ясно кой, кога и как я е измислил. Според някои източници супата е с китайски произход. Други пък твърдят, че тя е измислена в Япония в началото на 20 век. Според експерт Хироши Осаки, супата рамен е дошла в Япония от Китай през 1872 г. Първият специализиран ресторант за рамен е открит в Йокохама през 1910 г. Там китайски готвачи създават ястие на основата на силен бульон и китайски нудълс и всъщност това е първата официално написана рецепта за прочутата супа. Китайските нудълс са с по-наситен жълт цвят и са по-еластични от японските. Причината е, че тестото им се приготвя със специална минерална вода с натриев карбонат. През следващите няколко години ресторанти из цяла Япония започват да приготвят и сервират регионални версии на рецептата, използвайки местни съставки за приготвянето й. По улиците се появяват и преносими сергии, които също продават рамен.
До 1950 г. супата всъщност се нарича шина соба(shina soba), като първата дума е фонетично изменение на China (Китай), а соба са въпросните нудълс. Това пише в книгата си „Модерната японска кухня: храна, сила и национална идентичност“ полската авторка Катаржина Йоана Свиетка. Шина соба става най-известното китайско ястие в Япония и символ на разрастването на японската империя, в която до началото на 20 век влизат Корея, Тайван, Манджурия, Източен Сибир, части от Китай, както и много тихоокеански острови. Китай е най-ценното завоевание и консумирането на шина соба за японците било като поглъщането на огромната азиатска страна. След Втората световна война обаче шина соба започва да се възприема като обида и ксенофобия и супата е преименувана на чука соба (chuka soba), като Chuka е по-приемливото име за Китай.
През 1958 година компанията Nissin Foods, основана от Момофуко Андо, пуска на пазара първите пакетирани инстантни версии на това ястие. Бульонът бил пилешки и затова наричат продукта Chikin Ramen. Самата дума ramen идва от китайските думи за „дърпам“ (la) и „нудъл“ (mian), тъй като китайският нудъл буквално се дърпат на ръка. Пакетираните варианти на рамен, измислени от Момофуко Андо, са обявени за най-голямото японско изобретение на 20 век. А на 3 март 1994 г. в Йокохама отваря музей, посветен на супата, станала символ на Япония. В него са изложени варианти на рамен от цялата страна, а освен магазини и ресторанти, на най-долното ниво е пресъздадено кътче от стара Япония, където посетителите могат да пушат и да си купуват храна от традиционни за онова време заведения.
А сега няколко думи и за самата супа. Тя обикновено се прави с пилешко или свинско месо, като се добавят водорасли, малки сардини, гъби шийтаке, лук, мисо или соев сос. В зависимост от комбинацията има 4 категории: Shio (сол) - може би най-старият вариант с бледо жълтеникав бульон с много сол, пилешко месо, зеленчуци, риба и морски водорасли; Tonkotsu (свински кости) - гъста супа с мътен бял бульон, направена от свински кости и мазнина, сервира се с маринован джинджифил, а през последните години модната гарнитура е черно ароматно масло от печен сусам; Shoyu (соев сос) - с бистър кафяв бульон, пиле и зеленчуци, а понякога с риба или говеждо, много соев сос, украсена с маринован бамбук, зелен лук, водорасли нори, варени яйца, бобови кълнове; Miso Ramen е сравнително нов вариант с обилно количество мисо в мазен пилешки или рибен бульон, гарнира се с пикантна бобена паста, царевица, праз, лук, бобови кълнове, свинско месо, зеле. Подправките са черен пипер, масло, чили, сусам и счукан чесън.

Рамен

Необходими продукти:
за свинското:

800 г свински гърди без кост
1 с.л. олио
50 г корен джинджифил
150 мл светъл соев сос
1 звезден анасон
1/2 ч.л. черен пипер на зърна
1 лист кори нори
500 мл вода
за соевия бульон:
500 мл вода
300 мл светъл соев сос
10 г сушени гъби шийтаке
сол на вкус
1 лист кори нори
1,5 л пилешки бульон
за гарниране:
500 г нудли „Рамен“ (или други нудли с яйца)
6 сварени яйца
1 връзка пресен лук
1 лист кори нори

Начин на приготвяне:
Свинските гърди се режат на две-три парчета и се запържват от двете страни в олиото, докато придобият златиста коричка. След това към тях се слагат нарязаният на едро джинджифил, звездният анасон, черният пипер, прибавят се и нарязаните кори нори, наливат се соевият сос и около 500 мл вода. Задушават се под капак на слаб огън, докато месото омекне, около 1 час и половина-два.
След като месото е сварено, се изважда от съда. В прецедения бульон се слагат сварените и обелени яйца и се оставят да престоят в горещата смес.
Соевият бульон се приготвя, като в касерола се смесват 500 мл вода, сол на вкус, соевият сос, предварително нарязаните кори нори, както и сушените гъби шийтаке. Сместа се оставя на котлона за около 10 минути. След това бульонът се прецежда в тенджера с пилешкия бульон и се загрява на слаб огън.
Нудлите „Рамен“ се готвят в кипяща вода, докато омекнат. След това се отцеждат.
Сварените яйца се режат надве по дължина, нори корите - на парчета, свинското - на тънко, а пресният лук - по диагонал. Нудлите се разпределят в малки купички и се поливат с бульона. Гарнира се със свинското месо, сварените яйца, пресния лук и нори корите.