Камерен концерт с български песни под наслов „Борис Христов и българските композитори“ ще изнесат в салона на Българския институт за култура в Рим двама русенски творци. Солистът на Русенската опера и ученик от последния творчески клас на великия български бас Пламен Бейков и пианистката Божена Петрова ще представят български песенни творби. 
Организатори на концерта са Съюзът на българските композитори, Българският институт за култура в Рим и Министерството на културата на Република България. Идеята за представянето на такава програма е провокирана от дългогодишния интерес на Борис Христов към българската песен, казва Бейков. Той припомня, че желанието на певеца, прочут по световните сцени, е било той да бъде „посланик на българската песен“. Басът е събрал богата колекция от творби на родни автори, голяма част от тях със сърдечни посвещения. 
В Рим Пламен Бейков ще изпълни осем песни от сбирката, съхранявана в библиотеката на Маестрото - песни, върху които е работил и самият Борис Христов. В програмата е включен и новонаписаният песенен цикъл „Четири последни песни“, посветен на великия бас от композитора Драгомир Ненов в чест на 100-годишния юбилей на певеца. Авторът ще присъства на предстоящия концерт и ще разкаже спомени за познанството си с певеца и с композиторите, посветили му творбите си.