Провал беляза старта на делото срещу 9 пътни полицаи от Русе, които са обвинени във вземане на подкуп. Заради неясни формулировки и белязано от противоречия обвинение Русенският окръжен съд го прекрати и го върна обратно на Софийска градска прокуратура, която е отговорна за разследването. 
Искрен Ш., Младен И., Николай К., Цанко Ц., Петър И., Андрей П., Пламен И., Румен Б. и Николай И. стигнаха до съд след като бяха засечени през лятото на 2011 година в получаване на подкуп.  
Впечатление прави, че в 5 от случаите нарушителят на пътя, който им е дал рушвет, е един и същ - румънецът Сорин Димитреску. Той е един от двамата свидетели по делото, но вчера за втори път не се яви в съдебна зала.
„Навсякъде, където е замесен свидетелят Сорин, се забелязват големи несъответствия. Той да не е щатен свидетел на МВР?! За мен е непонятно как се явява като свидетел по аналогични дела и в Пазарджишко, и във Варненско, а има случай и в който е бил защитен свидетел. Явно има някаква роля, но защо я е изпълнил?!“, коментира един от защитниците на подсъдимите катаджии. 
30-годишният стажант Искрен и 45-годишният му колега Младен бяха обвинени, че на 3 срещу 4 юли 2011 година в района на околовръстното до КАТ са взели 100 леи от румънеца Сорин. Според прокуратурата сержантът и младият му колега е трябвало да санкционират шофьора за това, че е карал с нередовни регистрационни табели. Вместо това обаче прибрали равняващата се на 46 лева в румънска валута и пуснали нарушителя да кара спокойно. 
Два дена по-късно 38-годишният Николай и 41-годишният Цанко също попаднали на нарушителя Сорин. Вместо да му напишат акт за табелите, главните сержанти  си затворили очите срещу 150 евро. Засечката станала на бул.“България“ до отбивката за КАТ. 
45-годишният Петър и 54-годишният Андрей пък са обвинени, че взели 100 лева рушвет от беленчанина Ивайло И. Те засекли движещият се с превишена скорост шофьор край магазин „Метро“ на изхода на Русе за Велико Търново на 27 август 2011 година. 
Според прокуратурата 60-годишният старшина Пламен приел рушвет на 15 септември 2011 година на изхода на Русе по посока Варна отново от румънеца Сорин. За да му спести акт за две нарушения, той прибрал 20 евро. Заедно с 52-годишния Румен на 23 септември пак се натъкнали на Сорин. Пътната проверка показала 2 нарушения, които били замаскирани със 100 леи или около 46 лева. Същият ден водачът нарушител от Румъния бил засечен и от главен сержант Николай И. на пътя Русе-Бяла. За три погазвания на закона той се компенсирал на контрольора отново със 100 леи.
Освен камарата противоречия в обвиненията адвокатите на подсъдимите пътни полицаи посочиха и че има случаи, в които самият румънец Сорин е обяснил, че не той е дал рушветите. Данните по делото сочели, че той е пътувал с негов работник, на който давал парите за подкупите, а той пък от своя страна ги препредавал на контрольорите. Този служител-посредник обаче така и не бил нито издирен, нито разпитван.
Въпреки че делото бе прекратено и ще се чака обвиненията срещу деветимата русенци да бъдат прецизирани и вероятно отново да стигнат до съда, техните адвокати бяха категорични, че казусът няма да се размине с разпита на само двама свидетели - шофьорите Сорин и Ивайло, които твърдят, че са дали рушвети, за да не им се пишат актове. Според защитата има и други свидетели на пътните проверки, които прокуратурата не е разпитвала, а има какво да кажат.