Данъчните ще развалят имотни сделки, ако те са под пазарната стойност. Националната агенция по приходите започва масови ревизии и проверки на строителни обекти.
НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в строителството, съобщават от ведомството. Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан с неотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно за бюджета в периода на строителния бум.
Експертите от НАП са установили, че рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички в бранша. Според данните им, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци - недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др.
Данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи 43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойността им. За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. 
Кой ще определя каква е пазарната цена за всеки отделен имот и как ще се доказва, че договорената сума се различава от действителната, от приходното ведомство засега не уточняват. Ако тия намерения на данъчните започнат да се изпълняват, това със сигурност ще доведе до лавина от съдебни дела, смятат брокери.