Столичанинът Веселин Луканов Банков е новият синдик на намиращата се в несъстоятелност „Дунавска коприна“. Той е назначен с определение на Русенския окръжен съд от 2 април. Банков е посочен за синдик от основния кредитор на фалиралата тъкачница - държавата в лицето на Националната агенция по приходите. Той встъпва в длъжност от вчера, 15 април.
Както „Утро“ писа, в края на миналата година се заформи истинска сага с мястото на синдик в „Дунавска коприна“ и в рамките на три седмици на мястото се смениха трима души. Първо дългогодишният русенски синдик Иво Траянов бе сменен от варненеца Янко Стоянов. След броени дни Русенският окръжен съд отмени назначението и определи служебно задълженията му да се изпълняват временно от Иво Гъчков. 
За януари тази година бе насрочено ново събрание на кредиторите, което да избере друг, четвърти вече синдик. И този път обаче това не се получава от първия път. На 27 януари събранието избира за постоянен синдик Цветан Христов Банков. Той обаче на два пъти иска отлагане на встъпването си в длъжност поради здравословни причини. Така след два месеца чакане НАП-София променя избора си и Цветан Банков е сменен със съфамилника си Веселин Банков. Според решението на Русенския окръжен съд, той ще получава заплата от 800 лева месечно.
„Дунавска коприна“ е в несъстоятелност от 1 юни 2011 г. През миналата година бяха назначени няколко търга за продажба на активите на тъкачницата, но на никой от тях не се явиха купувачи. На последния от тях теренът от 42,5 декара и 39 промишлени и административни сгради се продаваха за 5 137 560 лева.