Русе е един от осемте български града, които ще се включат в първата от серия дискусии в рамките на инициативата „Открит урок“, организирана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може). Предвижда се разговорът да обедини гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектор по темата за това какво трябва да дава образованието на България и нейните жители в 21 век. 
В София в дискусията ще участват министърът на образованието Тодор Танев, основателката на MoveBG и бизнесдама Саша Безуханова, хореографката Мила Искренова и Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“ - организация с опит в неформалното образование. Въпросите ще задава Емил Джасим, програмен директор в Института за образователни инициативи.
В разговора ще се включат експерти и представители на различни организации от Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Граждани също могат да изкажат позициите си, като се присъединят с въпроси и коментари през http://movebg.com/2014/bg/discussions/537-obrazovanie-otkrit-dialog