България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, които страната ни подаде за финансиране по т.нар. План „Юнкер“ на Европейската комисия, който предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в реалната икономика на 28-те държави-членки на общността, в следващите три години.
Това става ясно от Доклад на Работната група за работа по проектите, кандидатстващи за финансиране от Плана за стратегически инвестиции на ЕС за 2015-2017, съобщи БГНЕС. В работната група, изготвила документа, влизат представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка и държавите-членки на ЕС.
На 16 април на посещение в София ще пристигне заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Визитата на Катайнен е част от роуд шоуто, с което в държавите-членки на ЕС, се представя Планът за инвестиции.
В края на миналата година България кандидатства за финансиране по Плана „Юнкер“ с 18 проекта на стойност над 3,5 млрд. евро. Сред тях са скоростният път Русе-Велико Търново и модернизация на жп инфраструктурата по направлението Русе-Варна. Тези предложения обаче не са сред одобрените от ЕК. Шансовете засега са да получим едва 38 млн. евро, при това по съвместен проект с Гърция - изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, което би позволило България да получава природен газ, който ще се доставя до Солун по вода. Мотивите са, че проектът е приоритетен за ЕС, с оглед осигуряването на енергийна независимост на държави като България, които в момента получават газ единствено от Русия.