Русе също ще отбележи стогодишнината от трагичния и позорен геноцид над арменския народ в началото на миналия век, съобщиха от арменската общност в града. 
Днес от 18 ч в регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде открита документална изложба на тема „100 години от геноцида над арменския народ“. В сряда в зала „Култура“ на ул.“Цариброд“ от 18 ч ще бъде прожектиран филмът „Чифликът на чучулигите“ по сценарий и под режисурата на прочутите италиански филмови майстори братята Виторио и Паоло Тавиани. Входът за прожекцията е свободен.
На 23 април от 16 ч в арменската църква „Света Богородица“ ще се гледа пряко от свещения град Ечмиадзин в Армения ритуалът по канонизирането на жертвите от Геноцида на арменците за светци. В същия ден от 18.15 ч едновременно ще бият камбаните на всички църкви в България и по света в памет на загиналите в геноцида. 
На 24 април в 18 ч 100-годишнината от Геноцида ще бъде отбелязана тържествено пред Паметника на свободата на централния площад в Русе. В 18.45 ч събралите се там ще преминат в траурно шествие от паметника на Арнолдо Цоки до арменската църква. В храма ще бъде отслужена служба, посветена на жертвите от трагичните събития, канонизирани за светци. Началото на службата е в 19.15 ч.