България е най-големият потребител на хляб в Европейския съюз (95 килограма годишно на човек) и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто). Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI).
Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно. Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб - 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.
България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87 процента), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80 на сто).
В същото време по-ниско заплащане на работник в тази индустрия за един час труд от България (2,55 евро) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро). Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час).