Легенди за Арнолдо Цоки, за Хълма на влюбените, за най-старото русенско дърво, за създаването на село Бъзовец и за Виенската къща донесоха на техните автори възможността да пътуват до Брюксел. Пламена Господинова, Ивка Маринова, Виктория Панова, Мария Иванова и Върбинка Димитрова заминават на 10 февруари за столицата на Европейския съюз, където ще гостуват няколко дни на евродепутата Мария Габриел.
Петте момичета са главните победители в конкурса за легенда, свързана с Русе или със забележителност или населено място в Русенска област. Конкурсът бе организиран от сдружение „Младежки глас“ в партньорство с регионална библиотека „Любен Каравелов“, читалище „Просвета“ и „Младежки глас“ в град Мартен. Състезанието по художествена интерпретация на историческата памет и патриотизъм се проведе под егидата на депутатката от Европарламента Мария Габриел, която поздрави участниците и наградените. Научих много благодарение на вас и това ми помогна още по-силно да осъзная колко силно е преплетен онзи неповторим русенски дух със съдбата на цялата страна и колко е ценен за идентичността на града, каза Габриел, която увери, че тази година ще се проведе ново издание на конкурса и тя се надява той да стане традиционен.
51 са участниците, които изпратиха 76 свои съчинения за конкурса, каза председателят на „Младежки глас“ Християн Топалов. Легендите ще бъдат събрани в библиотеката, където всеки ще може да ги прочете.