В периода април-май двете мечки Бойка и Станди ще бъдат преместени от Лесопарка „Липник“ в Белица. Това съобщи за „Утро“ кметът Пламен Стоилов, като допълни, че миналата седмица е получена заповедта от екоминистерството за преместването им. Той посочи, че разговорите вървят отдавна, като има пълно разбиране от страна на министерството. 
Процедурата по замяната на горите и придобиване собствеността на терена е на финалната права, като имаме уверение, че тя ще е факт до края на май. След няколко месеца ще започне проектирането на зоопарка, а до края на годината и строителните дейности по благоустрояването и изграждането му, каза Стоилов. В този период мечките спят зимен сън и докато са в летаргия, те трябва да бъдат спокойни. Затова пролетно-летният сезон е най-подходящ за преместването им, обясни кметът. 
Той припомни, че са имали избор да ги преместят в Добрич или Белица. Избрали са парка в Белица, защото там ще бъдат в естествената си среда. Ние държим да запазим собствеността на мечките, като следващата седмица предстои да подпишем и заповедта, категоричен бе Стоилов. Кметът изрази надежда мечките да не изпаднат в стресова ситуация от преместването и то да мине без сътресения. Това е правилното и най-подходящо решение за животните, подчерта Стоилов и уточни, че през цялото време са полагали грижи за животните и не са ги поставяли в рискови ситуации.