Ще направим всичко възможно, за да се сдобият фигурите на скулптора Любомир Далчев с предишната си патина, каза русенският ваятел Даниел Кънчев. Както „Утро“ писа преди време, Даниел Кънчев се нае с нелеката задача да възстанови патината върху две от момичетата на световно известния майстор, която с лекота бе унищожена от ентусиазирани, но очевидно неуки работници при ремонта на площад „Батенберг“. Тогава дори се чуха гласове, че лъснатите до златно скулптури така били „по-хубави“. Но възмущението на русенски художници и интелектуалци, а дни след това и на артисти от цялата страна, все пак доведе до решението да се търсят начини да се поправи грозната грешка. 
Със специална технология и материали постепенно ще възстановим благородния вид на двете статути, каза вчера Даниел Кънчев. Според моите предвиждания аз и моят помощник трябваше да свършим работата за по-кратки срокове, но дъждът и студеното време малко ни объркват сметките, каза Кънчев. 
От няколко дни впечатлява и яркият синьо-зелен цвят на морските кончета, които по време на скандала с двете „почистени“ женски фигури бяха свалени от фонтана, а след това се оказа, че също са били „измити“ от благородната патина. Отскоро те отново са монтирани, като очевидно след лъскането с киселина са били подложени отново на някакви действия, за да си върнат унищоженото покритие, но синеят малко повече и някак противоестествено.
„Кончетата изглеждат точно така, както и преди!“, увери главният архитект Живка Бучуковска на въпрос на „Утро“. 
Няма да оставим кончетата да синеят повече, отколкото е редно, ще довършим и при тях процеса на патиниране, увери скулпторът Даниел Кънчев, като отново повтори, че работата ще бъде подновена веднага, щом се оправи времето.