Паметна плоча от вчера напомня, че в русенското село Басарбово е роден легендарният летец генерал-полковник Захари Захариев.
Участник в Гражданската война в Испания и първият чужденец, носител на званието „Герой на Съветския съюз“, ген.Захариев е създателят на новото поколение български авиатори, но той беше и удивителен мъдрец с голямо сърце, каза бившият началник на военната авиобаза Каменец полк.Велико Пенчев, летец първи клас, пристигнал специално за случая. 
На откриването на паметната плоча присъстваха областният управител Стефко Бурджиев, генералният консул на Русия Татяна Грушко, кметът на Русе Пламен Стоилов, полк.Николай Тушев от щаба на Военновъздушните сили. Специален гост бе дъщерята на ген.Захариев - пианистката Жени Захариева, която за първи път посещава родното място на своя именит баща.
Идеята за паметната плоча е на дружество „Приста“ към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, което от година носи името на пилота-легенда, каза подп.Николов.
Паметният знак бе открит от председателя на съюза в Русе кап.Димитър Вълков и кмета на Басарбово Николай Колев, а след това бяха поднесени много цветя.