Да се изгради скоростна жп линия между Русе и Истанбул, като се развие важният за бързия превоз на пътници и товари източно-балкански транспортен коридор, предлагат от Българския форум за транспортна инфраструктура, чийто зам.-председател е главният архитект на София Петър Диков. Според него Турция отдавна предлага да се изгради жп връзка между Одрин и Елхово. Скоростният влак ще се движи по маршрута между Карнобат и Русе, който ще позволява висока скорост, след като трасето бъде модернизирано. Според Диков маршрутът през Искърското дефиле и между Трявна и Дъбово не е подходящ, защото не позволява висока скорост. 
От Българския форум за транспортна инфраструктура преди време предложиха трасето на магистрала „Хемус“ да се измести по-близо до Русе и така да стане част от нова схема, която да поеме трафика от Северна Европа към Турция и Близкия изток. 
Според Петър Диков в момента се работи по схеми отпреди 30 години, като той предлага да се промени и трасето, което преминава през Русе към беломорското пристанище Александруполис. Идеята му е трафикът да се насочи към големите гръцки пристанища Солун, Пирея и Игуменица, като по този начин ще се осъществява връзка с три столици в ЕС и четири големи пристанища - едно речно и три морски.
Междувременно Министерството на транспорта обяви обществена поръчка за разработването на Интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г. Стратегията за развитие на транспортния сектор ще бъде база за планиране на проекти, предвидени за изграждане с европейски или държавни средства, както и за финансиране от други международни институции и публично-частни партньорства.