Лекарите от Многопрофилна болница за активно лечение в Русе не участваха във националния символичен протест срещу новата методика за финансиране на болниците, който се проведе през вчерашния Световен ден на здравния работник.
Според част от съсловието парите за болниците ще намалеят и това ще доведе до фалити на лечебни заведения. Освен това новите правила са предпоставка за създаване на т.нар. листа на чакащите, в която могат да попаднат и здравноосигурени пациенти със социално значими заболявания.
Имаме решения за избягване на термина „листа на чакащите“ и русенските пациенти ще ги усетят много скоро, каза вчера изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. Той обясни още, че е доволен от проведените вчера разговори със здравната каса и с КНСБ и смята, че по всички спорни въпроси са намерени решения.
Няма неразплатени пари от касата към болниците в Русе, защото прилагаме механизми на гъвкавост, които позволяват на лекарите да работят спокойно и да полагат всички грижи за пациентите си, посочи директорът на РЗОК Калоян Копчев. Той допълни, че на вчерашните разговори с МБАЛ-Русе са разяснени правилата на новата методика и е обяснено, че тя в никакъв случай не работи срещу болницата.  
Лечебни заведения „Медика“ обаче се присъединиха към символичния протест и подкрепиха исканията на колегите си в страната за промяна в начина на финансиране на болниците. Според ръководството на структурата новата методика ограничава дейността на болниците, тъй като без достатъчно финансиране те не биха могли да инвестират в нова апаратура и кадри, за да бъдат максимално ефективни и полезни в своята дейност.