Прочулото се като мегадело за бандата за наркотици на Пламен Кунчев-Паци, което дори бе наблюдавано изкъсо от Брюксел, още през 2011 година приключи и на последна инстанция. Виновниците бяха наказани. Но само на книга. Формално и съобразно всички бюрократични правила. Реално обаче, макар да имат влезли в сила присъди, трима от осъдените за участие в организираната престъпна група живеят на свобода незнайно къде. И въпреки че от години са в полезрението на Интерпол и техните снимки се въртят наред с останалите 62-ма издирвани българи, резултат няма.
Желанието да огрее навсякъде докара на Голямото слънце задържане и заради готвено покушение на съдия
Един от издирваните от Интерпол русенци е 33-годишният Симеон Симеонов-Голямото слънце, който вече 4 години има резервация за затвора. Говори се, че ексцентричният му прякор е пряка последица от желанието му да огрее навсякъде. Освен 8-годишна присъда като участник в бандата на Паци, той получи и обвинение за подготовка на убийство на магистрат.
Разкритието дойде от заловен наркодилър, който с цел да си издейства по-лека присъда, се разприказвал. Обяснил, че Голямото слънце подготвя атентат срещу русенския съдия Десислав Любомиров, междувременно преместил се в София, заради постановените тежки присъди на членовете на бандата. Самият Симеонов се похвалил на Валери Берберов-Андиамото, че вече платил на двама авери за мократа поръчка на съдията. Слънцето обаче отрече всичко това. След близо месец в ареста, през май 2011 година той бе пуснат срещу подписка и малко след това следите му се изгубиха. 
В неизвестност са и други двама от изправената на съд 10-членна група. Това са 35-годишният Калоян Костов и 34-годишният Станимир Стоименов. В масивите на Интерпол Костов фигурира като издирвано лице във връзка с престъпления срещу здравето и околната среда. Стоименов пък е търсен заради участието си в организирана престъпна група, разпространение на наркотици и шофиране с алкохол над 1.2 промила.
Дали тримата юнаци са се ориентирали към топлите страни, където доскоро беше и Пламен Кунчев, може само да се предполага. Факт е, че Паци, Стоименов, Костов и Цветелин Цонев-Изгорелия получиха присъдите си задочно. Те не присъстваха на последните заседания по делото, тъй като набързо се изпариха. Изгорелия обаче бе заловен и екстрадиран от Испания и делото срещу него бе възобновено от Върховния касационен съд. Причината - не е имал право на лична защита пред съда, тъй като получил присъда в негово отсъствие. Впрочем, отсъствие, което самият той е избрал. Но законът бе на негова страна.
За възобновяване на делото и преразглеждане на присъдата му настоя и Кунчев, който бе докаран от Южна Африка.
Върховните магистрати отказаха делото срещу Паци да тръгне наново
Като подсъдим Кунчев е знаел за възможните неблагоприятни последици, породени от неговото неучастие в съдебното производство. Отсъствие, което е било без уважителни причини. Несъмнено поведението му е било насочено към укриване от органите на правосъдието, заради което е бил екстрадиран от чужбина и предаден за изтърпяване на наложеното му наказание, пише в мотивите си в края на януари тази година Върховният касационен съд. Заради това магистратите на последна инстанция отказаха да възобновят делото срещу Кунчев. По този повод той заяви, че е „въвлечен в игра на корумпирани полицаи и магистрати“ и че разполага с доказателства за своята невинност, които обаче никой не иска да проучи, затова ще си търси правата в европейските съдебни институции.
Паци бе задържан на 26 август 2014 година на летище София, след като бе екстрадиран от Южна Африка. За проведените общо 19 съдебни заседания осъденият Кунчев не се явил само на последните две от тях - на 9 февруари и на 9 март 2010 година. В останалите участвал лично. В съдебно заседание на 16 декември 2009 година, когато също присъствал, съдебният състав оповестил предварителен план на предстоящите заседания, който спазил. Кунчев обаче не бил открит в дома си, а съпругата му заявила, че няма представа къде се намира. Въпреки че мярката му за неотклонение била изменена в най-тежката - задържане под стража, и той бил обявен за общодържавно издирване на 12 март 2010 година, 4 години от него нямаше следа. Върховните съдии посочиха, че Паци не е осъден задочно и няма как присъдата му да се преразгледа. Причината - знаел е за съдебните заседания, знаел е в какво е обвинен и вместо да присъства на тях, се е укрил. Четенето на присъди на три инстанции в негово отсъствие не е пропуск на съда, а последици от лично негово решение с цел да избегне наказателна отговорност, пишат още в мотивите си от ВКС. 
След като беше върнат обратно в родината, Кунчев писа до „Утро“ от затвора, като за пореден път обясни, че „всички обвинения срещу него са изфабрикувани от полицията и прокуратурата“. В основата им бил наркодилър, който искал да намали поредната си присъда и затова наръсил измислици в ущърб на Паци. 
„Собственик съм на фирма и притежател на обществено заведение, до което всеки има достъп. Виенската ми сладкарница до жп гарата посещаваха мои близки познати и непознати. Оттам ми тръгна и името на организатор на група“, писа през октомври Кунчев и посочи, че не може да отговаря за действията на идващите в заведението му хора.
Неоткриваем е и спец в кражбата на коли, заработил 2 158 803 лева
43-годишният Красен Маринов от Сандрово е четвъртият русенец, който Интерпол упорито и отдавна търси. Мъжът е издирван за кражба на коли, от която спечелил над два милиона лева преди деноминацията. Красен Маринов е бил активен член на местна банда, която крадяла автомобили на територията на цяла Североизточна България. Първата кражба тримата приятели  извършили през ноември 1993 година в Свищов. Набелязали автомобил, подкарали го, скрили го в автосервиз в Мартен, където го разглобили и продали на части. От сделката спечелили 101 500 лева. Дългогодишната дейност на бандата била прекъсната след залавянето им. Разследването установило, че от автокражбите Маринов е натрупал 2 158 803 лв. Единият от крадците се отървал с условна присъда. Маринов и третият член на групата обаче чули ефективни наказания. Първоначалната 10-годишна присъда на Окръжния съд в Русе била редуцирана до 5 години от Върховния касационен съд през 2004 година. След като Маринов бил пуснат от ареста в по-лека мярка за неотклонение обаче, той духнал и до днес няма помен от него.
За убийство пък е издирван 44-годишният Борис Станев. Подробности около случая обаче почти не могат да бъдат открити.
Освен бягащи от правосъдието, Интерпол издирва и 10 безследно изчезнали русенци
139 са българите, които не могат да бъдат открити от роднини и приятели, за чието издирване съдейства Интерпол. 10 от тях са русенци. Част от тях са изчезнали в чужбина, където вероятно са работили, а на други следите се губят в родния град. 
Сред безследно изчезналите е 50-годишната Ана Борисова, която през април 2013 година изчезва на територията на Доминиканската република. В неизвестност е и 29-годишният Александър Ефтимов, чиито следи се губят през 2008 година в курорта Златни пясъци. Тишо Гаманов, на 50 години, пък изчезва, когато е на 36 години, и то на територията на родния Русе. От 2 години няма информация за вече 27-годишния Божидар Христов, който за последно е засечен в Русе. Преди малко повече от година изчезва 66-годишната Иванка Иванова, която тогава се е намирала в италианския град Помпей. През 1998 година, когато е едва на 14-годишна възраст, в родния Русе се изгубват следите и на Николай Кондов. За вече 31-годишния мъж все още няма никаква информация. В Гърция през 2007 година се изпарява вече 63-годишната жителка на Две могили Росица Недева. Интерпол търси и изчезналата през 2004 година Минка Радкова, която днес е на 52 години. На крехката 11-годишна възраст се губят следите на Лилия Стефанова. За дата на изчезването й се посочва 4 април 2013 година, а за място - България. Последният русенец, обявен за издирване, е 36-годишният Веселин Василев, който последно е засечен на 5 септември 2014 година. Оттогава местонахождението му е загадка.