При мен пристигат оплаквания от русенци за замърсяване на въздуха, което по думите им се извършва от „Монтюпе“ и КТМ. Това съобщи на пресконференция вчера депутатът от Реформаторския блок Румен Христов. Тъй като твърденията на хората били, че проверките се извършват формално, той заяви, че ще иска гарнция за проверките и на двата източника на замърсяване. 
Христов съобщи, че програмата за развитие на селските райони стартира след Великденските празници с първата мярка за инвестиции в земеделските стопанства. Чрез нея може да се закупува земеделска техника, оборудване, свързано с отглеждане на животни, изграждане на съоръжения, обори. Той уточни, че към настоящия момент програмата не е официално одобрена от Брюксел и другите мерки ще стартират по-късно. Христов посочи, че има вероятност в началото на лятото да станат активни и програмите „Млад фермер“ и „Лидер“, която се отнася за развитието на общините. Предстои в края на април да стартира и програма „Конкурентоспособност“, която е насочена към малкия и средния бизнес и дава възможност за обновяване на предприятията.  
Проектозаконът за промени в Закона за горите е готов и най-вероятно ще успеем да вдигнем забраната за износ на необработена дървесина по-рано от 3-месечния срок, който определи Народното събрание, коментира още депутатът.