Реформаторският блок е печеливша и работеща формула и желанието ни е да се явим на местните избори в максимален брой общини заедно и единни. Това коментира на пресконференция вчера депутатът от Реформаторския блок Румен Христов. Той допълни, че разговорите във всички региони вървят, като СДС си е поставил срок до 30 април да има номинации за кметове и общински съветници за всички общини в страната.
Най-вероятно ще има случаи, където по една или друга причина ще се явим с други формации, но тези други формации, които аз бих припознал особено на втория тур, са ГЕРБ и Патриотичният фронт, с които освен че сме в една коалиция, не сме толкова отдалечени един от друг идейно, каза още Христов.  
Областният лидер на СДС Драгомир Дамянов каза, че се водят преговори в самата коалиция между отделните политически субекти и форматът е отворен и за други, които споделят политиката на партията. Той допълни, че в момента всяка политическа сила излъчва своите кандидати за кметове и общински съветници. Законът е коренно променен и мажоритарният вот, особено за общински съветници със 7% праг от гласовете, ще бъде голямо предизвикателство.
Не е от значение дали ще бъдеш на първо или последно място, важно е да намериш достатъчно брой съмишленици, които да отбележат твоя номер в листата и да минеш на по-предна позиция, коментира Дамянов. Той подчерта, че предложените кандидати за общински съветници ще имат възможност да правят своя собствена кампания, като това ще повиши избирателната активност и ще има по-добър резултат.
Дамянов посочи още, че листата е отворена, почти в цялата Русенска област форматът ще бъде РБ плюс.
Търсим най-добрата кандидатура за местните избори както в община Русе, така и в по-малките общини. Има вече номинирани кандидати, но ще изберем тези, които имат най-голяма обществена подкрепа и доверие, за да може те да бъдат излъчени с консенсус и от останалите политически субекти, каза Дамянов.