„Такъв екшън преживяхме, какъвто по филмите не сме гледали!“ Това разказаха в редакцията на „Утро“ Илиян и Атанас Угренови, които в неделя вечерта били нападнати от вбесени роми в кв.“Тракция“. Баща и син твърдят, че до мелето се стигнало след недоразумение - 32-годишният Илиян напсувал кучето, което лаело в двора им, а двама преминаващи роми решили, че грозните думи са отправени към тях.
Всичко започнало с подготовката за неделната семейна вечеря. На двора в къщата си били седнали Илиян и Атанас с още двама техни приятели и слушали музика, докато правели барбекю. Куче се разлаяло и Илиян му теглил една псувня. По улицата в това време обаче преминавал мъж с колело и млада ромка, които приели, че ругатните са отправени по техен адрес и започнала кратка разправия.
Илиян обяснил, че не е нагрубявал тях, но по думите му вместо разбиране получил закани. Няколко минути по-късно друг ром спрял колата си пред дома на Угренови, започнал да държи сметка кой се е закачал със сестра му и дори викал „Смърт за българите!“. След това пред къщата дошли още коли и тумба от около 40 роми, които сипели смъртни заплахи. Илиян продължил да обяснява, че никого не е псувал, но въпреки това отнесъл удар с дърво в гърба, който го повалил на земята. След като се изправил, отнесъл и боен удар с глава, от който отново безпомощно се свлякъл.
Ромите, които Илиян определя като агресивни, пияни и дрогирани, скочили и на баща му. А от разправията двамата успели да се измъкнат с помощта на техните приятели. Заключили се вкъщи и подали сигнал на спешния телефон 112. Още преди да дойдат изпратените две линейки и две патрулки обаче, панаирът се разтурил и нападателите избягали.
„Сигнал за инцидента е подаден в 17.56 часа. Данните са били, че роми искат да бият граждани. На място полицаите установили, че момче и момиче останали с впечатление, че правещи барбекю хора са ги коментирали. Затова се върнали с друга група хора и са направили опит за саморазправа. Имало е удари, а пострадалите са прегледани в болницата. Тепърва предстои разследващите да уточнят обстоятелствата около ситуацията“, заявиха за „Утро“ от пресцентъра на областната полицейска дирекция. А че развитието на конфликта е спорно, се вижда и с просто око.
След екшъна Илиян е със синини по гърба и главата, както и с отоци и болки в различни части от тялото. Баща му пък е с ожулени колене. И двамата не смеят да мислят какво е можело да им се случи и дали щяха да бъдат живи, ако техните познати не се бяха намесили да ги спасят от ударите.
„Работя в Германия в сферата на строителството. Вдругиден заминавам. Страх ме е за имота ми, страх ме е какво ще се случи с родителите ми, когато мен ме няма“, обясни нападнатият Илиян. За него и баща му конфликтът е абсолютно безпричинен и е дошъл като гръм от ясно небе.
„Роден съм в тази къща в Тракцията, там съм израснал, вложил съм една камара пари за ремонта й и никога не сме имали проблеми нито на етническа, нито на каквато и да е основа. Притеснява ме не само нарастващото напрежение, а и безнаказаните своеволия. Излиза, че за едни има закони, а за други не“, коментира 32-годишният мъж, който вчера бе прегледан от съдебен лекар.