„Топлофикация Русе“ се отказва от идеята да спре за месец за планови ремонти още след Великден. Спирането се отлага за след 10 юни и няма да продължи повече от 15 дни, съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. 
След редица проведени разговори на депутати от Българския демократичен център с представители на Министерството на енергетиката, КЕВР и НЕК бе постигнато споразумение, което позволява на „Топлофикация Русе“ да продължи да работи.  
Отчетено е, че русенското дружество следва да бъде отделено от заводските централи, тъй като на практика то е най-засегнато от законодателните промени за ограничение на изкупуването на комбинирана ел. енергия.
Освен това всички са се съобразили и с продължителното задържане на ниските температури към момента и социалния ефект, предвид това, че освен на хилядите домакинства, „Топлофикация Русе“ осигурява топла вода и на лечебни заведения, детски ясли и градини. Затова спирането на топлата вода се отлага за юни, каза Желев. 
Произведената над квотата за високоефективно производство електроенергия „Топлофикация Русе“ ще продава на свободния пазар. Така обявеният спад на приходите с 12 млн. лева ще бъде компенсиран до известна степен, но до 1 юли дружеството ще работи на загуба.
Междувременно дружеството ще работи за намаляване на цената на топлоенергията с близо 10%. В изпратеното до Комисията за енергийно и водно регулиране предложение се предвижда цената на МВтч да падне от сегашните 71,23 лв. на 65.00 лева без ДДС. Разчетите на „Топлофикация Русе“ обаче предвиждат изкупната цена на електроенергията й да се увеличи - нещо, което регулаторът вероятно няма лесно да преглътне. В последните години КЕВР прави точно обратното - работи за намаляване разходите на НЕК и затова сваля изкупните цени на тока, като за компенсация оскъпява топлоенергията. Което не е от полза нито за русенската топлофикация, нито за клиентите й.