"Той е най-добрият. Себастиен е последният истински папарак, един от малкото, които правят само това. Самотен вълк е, но бележникът му с адреси е умопомрачителен. Има огромни контакти, борави отлично със социалните мрежи и търси сюжетите си встрани от тълпите папараци", казва Фредерик Ерве от агенцията "Бестимаж".

Човекът, за когото говори, е Себастиен Валиела. На 10 януари неговите снимки излизат в сп. "Клоузър" и чрез тях Франция е връхлетяна от последния от скандалите, свързани с извънбрачните връзки на държавните глави. Фотосите показват двама мъже на мотор с каски, които крият лицата им, после руса жена, която влиза в сградата. Критата 2 г. любов на президента Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе излиза на бял свят.
През януари 2013 г. Себастиен казва пред журналист на в. "Монд": "Ако някой успее да заснеме заедно Франсоа Оланд и Жули Гайе, това ще е огромен удар. Но кой ще посмее да го публикува?"

12 месеца по-късно именно той прави удара. "Да, знаех още през януари - признава сега Валиела. - Сред папараците се говореше. Само че трябваше да се открие мястото на срещите. Тръгнахме по следите на един офицер по сигурността, прикачен към Гайе, и го намерихме", не скрива задоволството си фотографът. На твърдението, че бившият президент Никола Саркози е пуснал стръвта на "Клоузър" той отговаря кратко: "Това са пълни глупости."

Валиела прави серията снимки, като се "паркира" пред любовното гнездо на 26 декември 2013 г., разказва "Монд". На 4-ия етаж там двойката се среща зад затворени капаци на прозорците. Всъщност фотографите са двама, тъй като Валиела работи със своя колега Лоренцо Виерс. Единият е скрит на улицата, другият - зад прозорец на стълбището в отсрещната сграда.

Репутацията си 42-годишният французин печели още преди 20 г. През 1994 г. той разкрива на страниците на сп. "Пари мач" съществуването на Мазарин Пенжо, тайната извънбрачна дъщеря на президента Франсоа Митеран. На цветната снимка бащата, на 77 г., е сложил ръка на рамото на 19-годишната си дъщеря. Двамата излизат от ресторант "Дивелек" в Париж. По онова време Себастиен работи в тандем с Пиер Сюю. Момчетата зад обектива са на малко повече от 20 г. "Бяхме почти на годините на Мазарин, познавахме един от съучениците ", разкрива Валиела.

На около 100 м от ресторанта, обърнал гръб на Мазарин и без да бъде забелязан от 15-ината спецполицаи, обикалящи наоколо, Себастиен става прикритие, докато Пиер, легнал на тротоара, насочва огромния 500-милиметров обектив между краката на приятеля си, след което започва да щрака.

"Снимката на Оланд беше много по-лесна за правене, толкова зле защитен бе той", посочва папаракът. Според репортажа на "Клоузър" президентът пристигал в апартамента само с един бодигард, който си тръгвал през нощта, а на сутринта пристигал с кроасани за закуска на любовниците.

Себастиен се забавлява, когато казват, че снимките му разклащат двама държавни глави, които са социалисти. Ако бяха от десницата, тарифата щеше да е същата, казва той.
Валиела е папарак, откакто се помни. На 8 г. е запленен от снимките, които открива в броевете на сп. "Пари мач" на родителите си. Като знак на съдбата, той е роден в Ла Бол, елегантен курорт на океана, посещаван от знаменитости през лятото, които той хваща в обектива от 16-годишен. Сред първите му жертви е певецът Патрик Брюел.

Сабестиен Валиела е част от ново поколение френски папараци, което е свъзрано с триумфа на сп. "Воаси" между 1990 и 2005 г. Това е първият френски седмичник, който разчита почти напълно на папарашките снимки. Тиражът бързо стига 800 000, а много от кориците са дело именно на Валиела.

"Разказвахме за сантименталните приключения, за връзките, за разривите, за любовниците, за бременните актриси, за бебетата. Известните, манекенките, тв водещите, участниците в риалити форматите се питаха всяка седмица какво ще им се стовари на главата", казва човекът зад обектива. А това, което пада, е тежко и причинява болка. Процесите започват да стават все повече и повече. Но и публиката иска все повече и повече.

В този момент Себастиен решава да работи само за себе си и се установява в Лос Анджелис. Там парите започват да валят. За разлика от Франция в САЩ всяка снимка, направена на улицата, е разрешена, а фотографите и звездите не играят на криеница. Настъпва и времето, когато такива като Парис Хилтън, Бритни Спиърс, Линдзи Лоън, Ноел Ричи и после Ким Кардашиян започват да се показват по плажовете на Малибу, като така позволяват на всеки папарак да си докара по $ 20 хиляди на седмица.

Когато през 2008 г. се връща в Париж, пазарът на папарашки снимки се е сринал. Потоци снимки заливат интернет, блоговете и социалните мрежи. Кадри, струващи преди по 350 евро, са паднали до 30. Звездите, както и в САЩ, са започнали масово да пускат снимките си в Инстаграм. По 20-30 папараци се трупат пред хотелите на звездите, за да ги причакват да излязат.

Тогава Валиела решава да се върне към корените на занаята, към изключителните кадри, които са уникални и затова струват скъпо. "Да се докопаш до информация, да намериш история, да изненадаш Ернст дьо Хановер да целува в Тайланд жена, която не е съпругата му - монакската принцеса Каролин, това не всеки може да го направи. От този ранг сме само десетина на планетата", казва без излишна скромност фотографът. За целта през 2008 г. той създава собствена агенция "Айуитнес".
Признава, че снимките му са предизвикали много съдебни процеси.

Дегизирал се е на "всичко, което можете да си представите", за да влезе на сватбите на известните. Веднъж се направил на пожарникар, за да проникне в кметство по време на церемония.

Не чувства угризения. Най-вече за снимките на Франсоа Оланд с каска. Казва, че се гордее с тях. "Аз не разпространявам слухове, не правя манипулации, предоставям проверени факти. Не виждам защо популярните личности трябва да бъдат във вестниците само когато това е в полза на кариерата им. Когато си президент на републиката, трябва да браниш поста си. Всъщност толкова много фотографи преследваха тази информация, че тя нямаше как да не излезе на бял свят."

Преди година, когато се пита дали ще се намери издание, което да пусне снимките на двойката Оланд-Гайе, Валиела има предвид прецедента с Митеран и дъщеря му. През 1994 г. личният живот на френските политици е пълно табу. Дори за "Воаси". Дори сп. "Пари мач" пуска тогава само една малка снимка на корицата. Тази снимка вдига тиража с 400 000 екземпляра от обичайните 1 млн. За фотографията Валиела получава 500 000 франка (над 75 хиляди евро). По-късно обаче шефовете на списанието признават, че истинската й стойност е била 1 млн. долара.

Не е изненада, че точно "Клоузър" пусна снимките на Оланд и Гайе. През лятото на 2012 г. точно то публикува снимката на съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън, по монокини. В момента тече делото, повдигнато от британската корона за посегателства върху частния живот. Дело завежда и Жули Гайе.

Спецификата на "Клоузър" е, че фаворизира политическите папарашки снимки. Този поврат настъпва със снимка на първата спътница на Оланд Сеголен Роаял по бански малко преди социалистите да я предложат да кандидат за президент. На следващата година излиза снимка на Оланд с новата му тогава партньорка Валери Трирвайлер - и двамата по бански, на плажа в Мароко. Сегашният репортаж пък вдигна двойно тиража на списанието, което му позволява да посреща без притеснение съдебния иск на Гайе.