Русенският университет изпревари университетите в Щутгарт, Хановер, Хамбург, Потсдам, Орлеан, Тулуза, Ливърпул и Нотингам в обучението си по Информатика и компютърни науки. Това стана ясно след обявяването на резултатите на независимата класация „У-Мултиранк“. Тя заработи за първи път през 2013 година с подкрепата на Европейската комисия и в нея участват 1210 висши училища от Европа и целия свят.  
Рейтингите се формират на базата на регистрираните резултати на висшите училища по 30 различни индикатора в пет групи: преподаване и обучение, наука, трансфер на знания, международна ориентация и влияние в региона. Представянето се оценява на две нива: за институцията като цяло и за професионалното направление.
Русенският университет бе един от двата български университета, които заедно с 407 висши училища участва в изданието през 2014 година с професионалното направление Информатика и компютърни науки, в което се обучават над 300 студенти. Той е сред първите 35 университета на континента според критериите за преподаване и обучение, по качество на преподаване и студентски стажове е сред първите 25, а по критерия Международните стипендии за изследвания заема изключителното второ място. 
И двете участия на Русенския университет в „У-Мултиранк“ показват, че сме готови да се съизмерваме с над 400 университета в целия свят, като постигаме достатъчно високи резулати и заставаме редом не само до българските университети, но и до утвърдените висши училища в Европа. Въпреки високия резултат, имаме повод за анализ и задължение да работим още по-добре. Това е и предварителна оценка за качеството на нашата работа. Продължаваме да развиваме всички наши професионални направления и сме готови да участваме и в следващи издания на „У-Мултиранк“, коментира ректорът на университета проф.Христо Белоев.