Точно 15 806.50 лева е взела неправомерно банка от джоба на русенец, теглил кредит. Затова две съдебни инстанции излязоха с решението, че „Уникредит Булбанк“ трябва да върне взетата без основание сума.
Всичко започнало, когато през 2008 година русенецът решил да изтегли 54 400 евро ипотечен заем. Към момента на отпускане на кредита годишният лихвен процент бил 7.3%. В общите условия имало клауза, според която кредитополучателят дава съгласие кредиторът да променя едностранно размера на тази лихва. Така когато базовият лихвен процент за кредити в евро нарасне с повече от 0.5%, банката автоматично си вдигала лихвата.   
Банката обаче самостоятелно взела решение, с което въвела и допълнителен компонент - премия, която се добавя към размера на месечните вноски. Наличието на такава премия обаче нито било договорено с клиента, нито присъствало в общите условия на банката и за да влезе този компонент в сила, е трябвало да има задължително споразумение между двете страни. Но за такова няма никакви данни, напротив - банката въвела премията самосиндикално. Така между 2009 и 2012 година успяла да се обогати неправомерно на гърба на своя клиент с 8081.73 евро или 15 806.50 лева, отсякоха магистратите от Районния и Окръжния съд в Русе. Решението може да се оспори пред още една инстанция - Върховния касационен съд.
Това е второто дело по въпросния казус, което ощетеният човек води срещу банката. През 2012 година той завел дело и поискал тя да му върне част от получената по некоректен начин сума. Тогава поискал 5000 лева и те му били присъдени. Впоследствие обаче решил, че иска да си върне и останалите 10 806.50 лева. И заведе второ дело, което засега се развива в негова полза.
Това далеч не е единственият случай на съдебни битки между „Уникредит булбанк“ и нейните клиенти. Напротив - в Русе има не един или двама, които осъдиха банката именно заради едностранно вдигане на лихвите по кредитите. В края на март дори районните съдии отсякоха, че икономически затруднения изпитват не само банките заради лошите кредити и тежката икономическа ситуация, но и техните потребители, чиито интереси следва да бъдат защитени.