Мечтан обрат за Русе! След отказа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството магистрала „Хемус“ да направи дъга до най-големия български град на Дунав, от Брюксел дойде новината, че след Велико Търново аутобанът ще поеме към Русе и изграждането на тази отсечка ще стане с предимство, защото тя ще бъде част от паневропейска магистрала, свързваща Европа с Близкия изток и Африка. Това пък означава съвсем реална възможност магистралата да се финансира по инвестиционния план „Юнкер“.
Промяната в трасето на „Хемус“ е предвидена в публикувани вчера документи на Европейската комисия и бе потвърдена от председателя на АПИ Лазар Лазаров пред сайта mediapool.bg.
Според него магистралата може да започне от кръговото движение край Дунав мост. След това продължава на юг, като обхожда съществуващия жп терминал. Пресича жп линията Русе-Варна и се развива успоредно на нея.
Маршрутът продължава на юг, като пресича пътищата Русе-Кубрат и Русе-Варна, след това минава над Русенски Лом, пресича жп линията Русе-София и се развива успоредно на нея. След това магистралата минава западно от Иваново и се развива успоредно на пътя Русе-Велико Търново. Движи се западно от Две могили, пресича пътя Две могили-Борово и веднага след него жп линията Русе-София.
Трасето преминава между Борово и Пет кладенци, пресича пътя Борово-Попово и обхожда източно Бяла и село Каранци.
След това магистралата пресича пътя Бяла-Попово и влиза във Великотърновска област.
Както „Утро“ писа, АПИ вече обяви обществена поръчка за проектиране на ново трасе на магистрала между Русе и Велико Търново с дължина 118 километра на стойност 1 250 000 лева. Според изискванията трябва да се проучат минимум три варианта за нов терен, които стъпват на основата на прединвестиционно проучване за скоростния път Русе-Свиленград през 2012 година, чието изграждане бе предложено на концесия на Катар.