Девет кошера заедно с пчелите успели да отмъкнат след прецизна организация четирима младежи. Престъпният им план бил изпълнен през нощта на 21 срещу 22 април 2014 година. Обект на посегателството им бил неохраняем пчелин в покрайнините на Стърмен, чийто собственик живеел в Бяла.
Идеята на двамата 17-годишни по него време ученици и с една година по-големите им съучастници била да изтъргуват кошерите. Стоката се радва на голям интерес и се смята за сладък бизнес, който се подкрепя от еврофондовете.
Младите похитители разбили посреднощ катинара на пчелина, опаковали с тиксо отворите на кошерите, за да не избягат прибралите се за почивка медоносни насекоми и ги закарали до дворно място в Борово, което било собственост на семейството на единия от крадците. Но всичките им усилия били напразни, защото кражбата бързо била разплетена и момчетата върнали кошерите на обрания пчелар.
Сметките показали, че стойността на нестандартния удар е 1620 лева. Младите крадци направиха пълни самопризнания и се споразумяха с прокуратурата за наказанията си.
Двамата дванадесетокласници, които по време на обира са били непълнолетни, получиха по 8 месеца пробация. През този период бъдещите абитуриенти ще трябва да се срещат с инспектор и да се подписват два пъти седмично, както и да участват в програми за обществено въздействие. 19-годишните съучастници, единият от които е студент в Русенския университет, пък бяха наказани с условни присъди от по 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Наказанията са окончателни.