Декларацията "Живот", подавана от живеещите в чужбина, но получаващи пенсиите си от Националния осигурителен институт български пенсионери, вече може да се пусне по електронен път. Досега документът се изпращаще по пощата или се подаваше директно в НОИ.
По този начин хората ще спестят време и разходи. Достъпът до услугата изисква въвеждането на лични данни на пенсионерите и персонален идентификационен код /ПИК/, който се издава от всяко териториално поделение на НОИ срещу документ за самоличност. Тези, които нямат издаден ПИК, могат да подпишат заявлението си с квалифициран електронен подпис, който се издава от български доставчик на удостоверителни услуги, обясняват от НОИ.
И в двата случая декларацията "Живот" трябва задължително да е заверена с подпис на длъжностното лице и печат на официален орган на държавата, в която живее пенсионерът, като например осигурителна институция, нотариус или консулска служба. Така заверената декларация се прилага като електронен документ към заявлението за електронната административна услуга.
НОИ спира изплащането на пенсия  ако такава декларация не бъде представена в установения срок. Услугата е достъпна на интернет страницата на НОИ  в рубрика "Административни услуги".