Д-р Венцислав Несторов е завършил Английската гимназия в Русе, а след това медицина във Варна. През 1993 г. започва работа в Онкодиспансера. Защитава специалности по гинекология и онкология, завършва и здравен мениджмънт. Последните 4 години е бил началник на отделението по онкогинекология в Комплексния онкологичен център. От 1 месец е част от екипа на новото гинекологично отделение в МБАЛ „Медика“. Д-р Несторов е един от русенските специалисти, ангажирани в националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, който е втората по честота форма на раково заболяване при жените на 15-44 години след рака на гърдата.

- Д-р Несторов, какъв процент жени са засегнати от рака на маточната шийка?
- Известно е, че през 2012 година 370 000 жени са заболели от рак на маточната шийка в световен мащаб, а 190 000 са загубили живота си от същата болест. Трябва да уточня, че починалите не са заболели същата година, а говорим за натрупване в годините. Честотата на заболеваемост в България е около 20-22 на 100 000 население, в развития свят е по-ниска - около 10-14 на 100 000, а в развиващите се страни - по-висока. Най-близо до нас е Румъния. Най-ниска е заболеваемостта в Скандинавия, защото там масовата профилактика с прегледи, цитонамазки и т.н. започва още през 70-те години и в рамките на 5-10-15 г. тя рязко спада. 
- Този вид рак е най-разпространеният при жените след рака на гърдата. Какви са причините?
- Основният фактор е човешкият папиломен вирус (HPV). През 2008 г. проф. Харалд цур Хаузен получи Нобелова награда за медицина за откритието, което прави  20 години по-рано, че причинителят на рака на маточната шийка е човешкият папиломен вирус. Той има над 150 описани щама, като само някои от тях са канцерогенни, т.е. имат висок онкогенен потенциал. Другите са по-безобидни, причиняват генитални кондиломи, които са проблем, но от тях не се загива.
- Кои са най-опасните щамове?
- Основните онкогенни фактори са HPV16 и HPV18. Те причиняват около 70-75% от случаите на рак на маточната шийка. Останалите 25% се причиняват от други щамове. Съпътстващи фактори са промискуитетът (безразборен секс), рано започналият полов живот, тютюнопушенето. Интересен е фактът, че наличието на човешки папиломен вирус от 16-и тип увеличава 435 пъти вероятността една жена да заболее от рак на маточната шийка в сравнение с жена, която не е заразена. Това е чудовищно увеличение. Прочетох го преди година и бях ужасен. Защото ако за тютюнопушенето се смята, че увеличава около 20 пъти риска от рак на белия дроб, за естрогена, когато не е опониран от другия хормон - прогестерона, се смята, че 8 пъти увеличава вероятността за рак на лигавицата на маточното тяло, тук говорим за 435 пъти! По тази причина се възхищавам от тези колективи и компании, които са успели да синтезират ваксината срещу човешкия папиломен вирус. Те са две компании, но ваксините им не се припокриват едно към едно. Защото едната е създала ваксина, която е по-ефикасна срещу генните щамове, но не е ефикасна срещу кондиломите, а другата е създала по-обща ваксина, която има по-малък ефект срещу генните, но пък предпазва от кондиломи. 
- На каква възраст жените са в най-голям риск от заболяването?
- Тъй като се смята, че от първичния инфекциозен момент до изявата като рак на маточната шийка минават 5-10 години, а понякога и 15, пикът в заболеваемостта е някъде около 45-годишна възраст. Но читателите не бива да остават с впечатлението, че всяка заразена с HPV жена ще развие болестта. Това не е така. Има някои механизми, по които все още не можем да кажем какви други фактори допринасят, но имунната система на по-голяма част от жените успява да се справи с вируса. Дори има изследвания, които сочат, че 12 месеца след инфектирането жените са самоочистени. За съжаление, една малка част остава с тази инфекция в себе си, тя хронифицира и води до каскада от промени на маточната шийка. Не се тръгва директно към рак, минава се първо през предракови състояния, които имат степени, и ако не се вземат мерки, възниква т.нар. карцином на място, който не се разпространява. И ако пациентите бъдат хванати в този период, те могат 100% да бъдат излекувани. За съжаление, в практиката това не винаги става. Често пъти те са в по-напреднал стадий.
- Какви са симптомите на заболяването?
- Основните са нарушения в менструалния цикъл. Но при жени на 20-30 години много рядко едно нарушение може да доведе до мисълта, че се касае за рак на маточната шийка. Макар че не е изключено. Случвало се е да откриваме рак дори при бременни и родилки на по 22-23-години. Други симптоми са контактно кървене след полов живот, течение с неприятен мирис, но то вече е в малко по-късен период. Болката загатва за по-напреднала болест. Жената трябва да се самонаблюдава и да ходи редовно на геникологични прегледи - поне 1 път в годината. Но съм попадал на жени, които за последен път са преглеждани от гинеколог, когато са родили второто си дете. А това е било примерно преди 30 години. Това не бива да се допуска, защото е игра с огъня.
- Заразяването единствено по полов път ли става?
- Да, но трябва да обърнем внимание, че става въпрос за аногенитален вирус. Една не малка част от карцинома на ануса възниква от същия вирус. Носители на вируса могат да бъдат и двата пола, но по-интересното е, че самоочистването при мъжете става по-често и по-ефикасно. Отново не са ясни механизмите, но изследовтели са забелязали, че процентът на самоочистените мъже е по-висок от този при жените. Например ваксината в Европа е регистрирана само за женския пол, докато в Австралия има ваксина и за мъже.
- При мъжете развива ли се рак на гениталиите?
- Той е на пениса, това е аналог, само че е доста по-рядък. Най-вече заради анатомичното устройство - мъжът ще види рано първите промени, докато жената няма как да се прегледа сама.
- От колко години в България се прилага ваксината срещу рак на маточната шийка?
- Ваксината е регистрирана в ЕС през септември 2007 г. Голямата си дъщеря я ваксинирах през зимата на 2008 г., а малката - преди 2 години, защото тя попадна в кампанията на министерството на здравеопазването за шестокласничките.
- На колко години бяха дъщерите ви?
- Голямата на 18, а малката на 12.
- А коя е долната възрастова граница?
- В България се смята, че е от 12 нагоре, има страни, в които ваксинацията започва от 10. На много места в Европа, дори в Македония, където приеха национална програма много преди нас, поголовно се ваксинират момичета, естествено в зависимост от желанието и разрешението на родителите. Защото знаете, че в днешно време се води сериозна дискусия за и против ваксините, особено тази за човешкия папиломен вирус. Има хора, които смятат, че рисковете превишават ползите, но това не е така. Като всяка ваксина има рискове, но те са пренебрежимо по-малки от бъдещите ползи.
- Например? Какви странични ефекти могат да се очакват?
- Някакво неразположение, зачервяване, болка в раменния мускул, където се прилага. До 24 ч те преминават. Няма описани някакви странични опасни последици.
- И смятате, че това е най-сигурната защита?
- За момента - да. Не чакаме възникването на рака или предраковото състояние, когато започват лечение и процедури, но вече се борим със съществуващ рак и шансовете за успех спадат значително. А с ваксината не допускаме да се случи рак. Идеята на съвременната медицина е да бъде превантивна, да не стигаме до събитието, защото стигнем ли, нещата са на кантар - не се знае дали бихме могли да помогнем.
- Масовата кампания за ваксинация против рак на маточната шийка започна през есента на 2012 г. Дали ще има ефект, ще разберем след 20 години, така ли?
- За нашите деца - да. Но имайте предвид, че докато една такава ваксина бъде одобрена, тя преминава 8-10 години в клинични изпитвания. А те се провеждат и на живи хора. Така че това е оттренирано. Нашите деца не са първите, по които ще съдим за ефекта. Изследователите знаят кои са ползите, страничните ефекти.
- В Русе колко момичета са ваксинирани?
- Русе не е сред отличниците, преди две години беше от опашкарите. Данните за есента на 2013 са, че са ваксинирани само 9% от 850 ученички от 6 клас. Но доколкото сме разговаряли с лични лекар, има едно сериозно неразбиране и много често самите родители не осъзнават полезността на ваксинацията. И не говорим за малограмотни, има и доста интелигентни родители, които понякога изтъкват смехотворни мотиви. А това е инвестиция в бъдещето, и то най-добрата - в здравето.