Новата регистрационна система в болниците, която влезе в сила от 1 април, изисква при постъпване за лечение в стационара пациентите да се чекират на четци с документ за самоличност. Както „Утро“ писа, освен с лична карта, това може да стане и със зелен паспорт за възрастните пенсионери, удостоверение за бежанец, удостоверение за пребиваване в страната на граждани от Европейския съюз, карта за постоянно пребиваващ чужденец, разрешение за постоянно пребиваване в страната, временно удостоверение за самоличност на хора, които са си загубили личния документ, и моряшки паспорт. Децата до 14 години ще се регистрират с документите на техните родители. Новата система обаче поражда доста въпроси. По този повод „Утро“ потърси компетентни отговори от директора на Регионалната здравноосигурителна каса Калоян Копчев, който беше в София на съвещание в НЗОК, на което са обсъдени евентуални казуси при прием на пациенти за лечение в болниците.

- Г-н Копчев, много деца под 14 години са оставени за отглеждане при баба и дядо от своите родители, които са на гурбет в чужбина. Ако такова дете се разболее, но за него не е оставено пълномощно на отглеждащите го роднини, как ще се процедира в такива случаи?
- Много правилен въпрос. Хората трябва да знаят, че ако такива деца се нуждаят от спешна помощ в болниците, те ще бъдат приети веднага. До края на престоя им обаче бабите и дядовците, или други роднини, трябва да осигурят документ, че са упълномощени да ги гледат. Това е отговорност на родителите и ако искат децата им да получат адекватна и навременна помощ, ще трябва да осигурят пълномощни на гледачите или да платят престоя им в болниците по съответните клинични пътеки. Ако обаче се създадат проблеми, сформирал съм комисия за форсмажорни обстоятелства, която ще разглежда индивидуално всеки случай и ще прави всичко възможно да го реши в удовлетворителна и за двете страни посока.
- Как стои въпросът с новородените деца, които трябва да постъпят в болници дни след раждането им, но още нямат издаден ЕГН?
- За тях НЗОК реши, че до три месеца след раждането им те могат да бъдат регистрирани без ЕГН. Това става, като в болничните заведения се регистрира историята на заболяванията им, а регистрацията по съответните клинични пътеки се прави от родителите по съответния ред - с чекиране на документ за самоличност. След тези 90 дни обаче всички бебета трябва да имат ЕГН. За децата, навършили 14 години, до 30 дни по-късно трябва да имат лични карти.
- Знаете, че в ромския етнос често деца раждат деца. Как ще се процедира в случай, че родилка, която е под 14 години, а детето й няма ЕГН, трябва да постъпи в болница?
- За тези деца, които имат деца, ще се погрижи именно комисията за форсмажорни обстоятелства и проблеми няма да се допуснат както за пациентите, така и за болниците. 
- Помислено ли е за деца без родители, които живеят в социални домове, но имат нужда от болнично лечение?
- Те ще бъдат регистрирани от управителите на тези домове, които на практика носят отговорност за тях.
- Какво ще се случва с бежанци, заловени при опит  нелегално да минат границата ни с Румъния, ако се появи здравословен проблем?
- Те също няма да бъдат връщани. По принцип тези чужденци трябва да имат документи за самоличност, но ако по една или друга причина нямат, ще си заплащат лечението.
- Това важи ли и за бездомници, които са намерени по улиците в неадекватно състояние?
- Да, само че тук има една подробност. Ако болен бездомник няма лична карта, но е приет по спешност в болница, съответните полицейски управления ще имат задачата да му издадат временно удостоверение за самоличност, което ще се регистрира чрез четците и така престоят в стационара ще бъде узаконен. При положение, че до края на лечението въпросът с документите не бъде решен, касата няма да плати на съответната болница.
Тук искам да подчертая, че това са единични случаи, но създадената комисия ще търси начини за разрешаването им. Освен това в приемната на РЗОК на ул.“Райко Даскалов“ 16 всеки ден от 8.30 до 17 часа ще има специалисти, които ще отговарят на всякакви въпроси на граждани и на болници. Така няма да допуснем да има неинформиран човек за регистрационната система, ако той поиска да знае повече за нея.
- Ще допускате ли компромиси?
- Не! Здравната каса не е банка и нейната задача е да контролира дейността на лекарите, за да работят добре с пациентите.