Пълен ремонт е извършен на 12 от помещенията за задържане в русенския арест. Той е продължил 2 месеца, а стойността на извършеното обновяване възлиза на 40 645 лева. Това съобщиха от Министерството на правосъдието по повод запитване на „Утро“.
След направените подобрения чувствително са се подобрили условията в ареста и на задържаните вече е осигурен постоянен достъп до санитарен възел. Липсата на тези елементарни условия впрочем са основните причини, заради които арестантите водят и печелят дела срещу държавата. А съдът често им присъжда обезщетения, тъй като макар и да са престъпници, човешките им права са нарушени и живеят в тотална мизерия. Не една и две са и препоръките към държавата за вземане мерки и справяне със ситуацията.
Ремонтът в русенския арест е включил изграждане на канализация и заустване на вертикални щрангове в съществуващата канализация. Отделно от това е изградена нова водопроводна инсталация с достатъчен дебит за едновременно ползване на вода от всички помещения.
Част от пълното реновиране на 12-те спални помещения се изразява в поставянето на гранитогрес за поддържане на по-добра хигиена, ремонтиране на прозорците в спалните помещения и боядисване на стените и таваните. Освен това са премахнати остарелите нарове и са изградени санитарни възли, включващи тоалетна и мивка.