Пълен фурор предизвика за пореден път Русенска опера в София. Буквално ден след като оркестърът под диригентството на Найден Тодоров направи впечатляващия финал на „Мартенски музикални дни“ в Русе, в понеделник музикантите, хорът, солистите и балетът вече бяха в столицата за нова престижна изява. Пред повече от 3000 души публика в зала 1 на Националния дворец на културата те представиха една от най-обичаните оперни творби - „Кармен“ на Бизе. Познатото произведение само удвояваше отговорността на артистичния екип, който трябваше да направи така, че да впечатли видялата какво ли не столична публика. 
И русенци направиха точно това. Вихрено и страстно оркестрово изпълнение под палката на Найден Тодоров, която извеждаше на сцената персонажите, обзети от стихията на любовта. Несъмнено, в анонсите, които от два месеца обещават тази постановка на „Кармен“, вниманието привличаха най-вече атрактивните имена на солистите в главните роли - американката с български корен Карла Дирликов, която идва от Лиеж, за да пее с Русенска опера, и солистът от Миланската скала Марио Маланини. За Карла това е коронна роля и тя го показа особено във втората част след танца с кастанетите, който тушира някои нейни несполуки в началото. Затова пък солистката на Русенска опера Мария Цветкова бе брилянтна и съвършена - от първия до последния си миг на сцената в ролята на Микаела. Специални аплодисменти получиха Капитан Цунига на Момчил Миланов и Ремендадо на Александър Баранов, Ескамилио на Александър Крунев, а също Даниела Караиванова и Петя Цонева /Фраскита и Мерседес/, Стоян Стоянджов /Моралес/. 
Трябва специално да се отбележи артистичното присъствие на двата хора - на оперния и на хор „Дунавски звуци“, които отдавна вече не изпълняват само хоровите партии, а са пълноправни участници в действието. Другият неотменим елемент от вълшебството бе балетът. Танцьорите на Силвия Томова направиха спектакъл в спектакъла, като вписаха своите музикално-движенчески интермедии в цялостния ход на постановката, поставяйки специални огнени и запомнящи се акценти в повествованието. За всичко това русенският екип получи отново продължителни аплаузи от публиката, изправила се на крака в огромната зала в центъра на София.