Удостоверения за профилактика и рехабилитация издава от вчера русенското поделение на НОИ.
Тази година бюджетът на програмата е леко завишен и възлиза на близо 17.7 милиона лева. Сметките показват, че от нея ще могат да се възползват около 44 000 души, а парите обикновено стигат до септември. Изискванията към желаещите да почиват с държавна помощ са да са осигурени, да имат общо заболяване, след прекарана трудова злополука или диагностицирана професионална болест или да са в майчинство. Необходимо е и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация. Право на почивка в санаториум имат и хората, които получават инвалидни пенсии. Условието за тях е да не са навършили пенсионна възраст, да не са осигурени, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.
 Програмата покрива разходите за 10 нощувки, до четири процедури на ден, както и по 5 лева дневно за храна. Пътните разноски, допълнителни процедури и хранения се заплащат от почиващите. Удостоверенията се издават от 13 до 17 часа в сградата на ул.“Ангел Кънчев“ 1.
Справка показва, че обикновено всяка година от програмата за рехабилитация се възползват около 1500-1600 русенци. Бройката преди кризата през 2009 година е стигала и до 2700, когато и самите хора са имали повече средства, а и бюджетът на НОИ е бил по-солиден.