15 домашни насилници и 80 жертви на тормоз вкъщи ще се включат в проект за защита от домашно насилие на „Център Динамика“. Партньор на сдружението по проекта, финансиран от Министерството на правосъдието с над 66 000 лева, е пробационната служба в Русе.
Насилниците ще бъдат откроени сред осъдените на пробация и сред хората, които вече са били осъдени за домашно насилие. В групата могат да попаднат и потенциални насилници. В акцията вече е включен мъж, който тормози родителите и съпругата си.
Основен акцент на проекта са малките населени места, където според специалистите домашното насилие не се възприема като проблем, а боят се смята за нормално средство за решаване на семейни проблеми. Предвидени са изнесени приемни на екипа в Две могили и Бяла и обучения на прокурори и съдии.
Проблемът с домашното насилие е колкото познат, толкова и непознат. Всички го остават в задния двор, тъй като не се случва в неговата къща. Трябва обаче той да стигне до ушите на всеки един от нас, тъй като може да ни застигне и в нашия дом, заяви зам.областният управител Явор Янчев и декларира подкрепата на начинанието от страна на Областна администрация.
66 дела за домашно насилие са разгледани в Русенския районен съд през 2014 година. Пикът бе преди години, когато достигнаха 98 дела. Данните показват, че има застой, тъй като през годините цифрата не се покачва. Особено трайни са следите от психическото и емоционално насилие в сравнение с физическото. Впечатление прави, че често насилниците са интелигентни хора с висок социален статус, коментира управителят на „Център Динамика“ Деана Димова.
Думите й бяха потвърдени от началника на пробационната служба Елка Кънева. Тя посочи, че учебникарски пример за тежко домашно насилие е преживял млад мъж с висше образование от страна на обичаната си съпруга.
Често тормозените у дома мъже са възрастни хора, които страдат от децата и роднините си. Изчисленията показват, че всяка четвърта жена е жертва на насилие, а всеки пети човек е бил свидетел на тормоз.