„Топлофикация Русе“ спира работа от средата на месец април и близо 19 хиляди абонати ще останат без топла вода минимум един месец. Това съобщи депутатът от БДЦ Георги Недев на пресконференция вчера, в която участва и директорът на дружеството Севдалин Желев. Причината са промените в Закона за енергетиката, които налагат ограничения за производството и изкупуването на високоефективна енергия. 
През този период ще се извършат планови ремонти, които обичайно се провеждат през юли-август. Работниците няма да бъдат освободени или уволнени. Част от хората ще бъдат в отпуск, но по-голямата част от тях ще бъдат ангажирани с ремонтните дейности, посочи Желев.
Проблемът за Русе ще бъде сериозен макар и за месец. Ще реализираме известни загуби, които в първите месеци ще бъдат значителни. НЕК дължи пари на „Топлофикация Русе“ и се надяваме да се издължат на дружеството в тези трудни месеци, коментира Недев. 
Депутатът заяви, че въпреки неговите усилия и на колегите му от парламента, които разбират проблема, водещите парламентарни групи не са се съгласили да отложат поне до края на регулаторния период влизането в действие на промяната в Закона за енергетиката, която регламентира изкупуването на високоефективната енергия. Това довежда необходимостта от преустановяване на дейността на „Топлофикация Русе“. Правим всичко възможно периодът да е кратък, имаме обещание от Министерството на енергетиката, че ще излезе наредбата, която ще регламентира начина, по който се определя високоефективното производство. Имаме уверение и от Комисията за енергийно и водно регулиране, че в рамките на месец ще излязат новите правила за търговия с електроенергия, които пък ще регламентират излизането на „Топлофикация Русе“ на свободния пазар с тази част от електроенергията, която не е високоефективна, посочи депутатът. Той изрази надежда тези документи да бъдат факт и „Топлофикация Русе“ да може да направи до месец новия си бизнес план за възстановяване на работата. 
Всички русенски депутати изразиха готовност да помогнат, но явно и техните сили не стигнаха, за да реализират успешна помощ, каза Недев и допълни, че е останал сам да защитава интересите на Русе. 
Средната работна заплата в „Топлофикация Русе“ е около 600 лева, обяви Желев, като изрази надежда, че няма да има забавяне на заплатите на работниците. Той съобщи, че от вчера е стартирала програма за привличане на нови абонати в кв. „Здравец Изток“ и „Родина“, където има изградени мрежи, а очакванията са да се включат до 10 блока. По отношение на поетия ангажимент към Общината за изграждане на инсталация за сепариране на битови отпадъци, Желев бе категоричен, че ще бъде спазен.