До края на месец май промените в пенсионната система трябва да бъдат внесени, а още преди лятната ваканция на Народното събрание да бъдат гласувани. Целта е планираните корекции в системата да бъдат заложени в бюджета за 2016 година, заяви народният представител от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова. Тя обясни, че с промените се цели пенсионната система да стане по-стабилна и по-сигурна, а хората да имат доверие в нея. Амбициите са след настоящата реформа други корекции в нея да не се правят през следващите 5-10 година, за да има предвидимост за бъдещите пенсионери. Какви обаче са конкретните параметри на готвените промени, предстои да каже днес официално вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Двата пункта, по които все още текат обсъждания заради разногласия, са мерките, с които да се предотврати бумът на хората, освидетелствани като инвалиди от ТЕЛК, както и пенсионирането на служителите от сектор „Сигурност“.
Депутатът Свилен Иванов пък разказа за готвените промени в Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Една от целите на корекциите е да се разтоварят висшите съдилища, посочи народният представител. Сред предложенията, които са срещнали одобрение, е да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ в случаите, когато има доброволно събиране на дългове. 
„Това обаче е една малка брънка от всички проблеми в тази сфера. Затова и Министерски съвет ще внесе законопроект за по-глобално решение на проблемите в закона за ЧСИ“, коментира Иванов. И посочи, че се мисли върху казусите как е най-добре да се регламентира събирането на малките дългове, които хората не плащат. Специфичното при тях е, че съдебните изпълнители почти не се занимават с тяхното събиране, тъй като се трупат големи такси, а и не са особено атрактивни. Вторият проблем, който се обсъжда, е свързан с начина за събиране на неплатени сметки към Енерго, ВиК и топлофикационните дружества. Сега те автоматично получават изпълнителен лист при несъбрани задължения, а искането на част от парламента е до листа да се стига след преминаване през съда, каквато е обичайната процедура. Според Иванов обаче двете положения са крайни и трябва да се търси по-балансирано решение. 
Предвиждат се промени и в начина на изтърпяване на най-леката мярка за неотклонение - подписка. За нейната неефективност се разшумя след изчезването на Брендо и редица знакови фигури, чиито следи се загубиха. Промените предвиждат обвиняемите с тази мярка да носят електронни гривни, за да може да се знае къде се намират.
Движението по законопроектите в сектор „Сигурност“ пък бяха представени от депутата Пламен Нунев. Той отчете тяхната обществена значимост, тъй като 25 години службите работели само с подведомствени нормативни актове.