Имоти, коли и пари за общо 629 430 лева, придобити чрез престъпна дейност, поиска да бъдат отнети от русенски бизнесмен комисията, популярна преди като „Кушлев“. Проточилото се 3 години дело срещу Галин Петров не само завърши с крах за тогавашната Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, но 4 години по-късно бизнесменът осъди ведомството да му плати обезщетение за причинените вреди от воденото разследване срещу него.
Всичко започнало през 2008 година, след като Петров бил хванат с незаконен пистолет - преправено газово оръжие. Признал се за виновен и се споразумял с прокуратурата какво наказание да понесе. Това обаче станало повод за запориране на цялото му имущество и банкови сметки, а през 2009 година и за старт на дело срещу него, членове на семейстовото му и фирмата му ЕТ „Вселена“. Тогава комисията „Кушлев“ внесе в съда искане да бъдат отнети в полза на държавата 4 недвижими имота, 3 коли, мотопед, както и паричната равностойност на продадени имоти, автомобили и наличностите по всички банкови сметки и сейфове на Петров. Включително и пари от сделки за продажба на трабантче и жигули.
За това, че няма доказателства, че имуществото му е придобито по престъпен начин, две съдебни инстанции отхвърлиха искането на комисията за неговото конфискуване. Напротив - бизнесменът е имал кредити, посочи през 2011 година състав на Русенския окръжен съд. Решение, което бе потвърдено и от Апелативния съд във Велико Търново и влезе в сила през 2013 година. Което пък стана повод Петров да поиска отговорност от страна на казващата се вече Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество за това, че е съсипала живота му. Бизнесменът поиска 100 000 лева обезщетение за стреса и срама от водените дела, за загубата на приятели и бизнес. А съдът сметна, че искането му е основателно, тъй като вследствие на лишаването му от възможността да разполага с имуществото си не е имал възможност да води нормален живот, да помага пълноценно на тежко болното си дете и да бъде полезен за близките си. А справедливото обезщетение от претърпените емоционални негативи магистратите изчислиха на 15 000 лева и зачеркнаха исканата колосална сума от 100 000 лева. Присъдиха му обаче и 12 801.82 лева имуществени вреди, тъй като заради запорите не е имал никаква възможност свободно да оперира с имотите и парите си, нито да погасява кредитите си. А вредите, които са настъпили от действията на Комисията, били изчислени именно на 12 800 лева. Така вместо да конфискува от бизнесмена, структурата ще трябва да му плати близо 30 000 лева. Решението е само на първа инстанция и вероятно ще бъде оспорено.