Регистрационната система в болничните заведения при постъпване и изписване на пациенти е задължителна от сряда - 1 април, каза вчера пред „Утро“ директорът на Районната здравноосигурителна каса Калоян Копчев. Той се завърна от съвещание в София, на което са били уточнени казуси по приема на пациенти.
Занапред всеки пациент, на когото му предстои хоспитализация в болница, ще се чекира с документ за самоличност на четеца, поставен на входа на стационара или в отделенията му. На излизане документите също ще се прекарват през четците. Освен лична карта, пациентите могат да използват още зелен паспорт за възрастните пенсионери, удостоверение за бежанец, удостоверение за пребиваване в страната на граждани от Европейския съюз, карта за постоянно пребиваващ чужденец, разрешение за постоянно пребиваване в страната, временно удостоверение за самоличност на хора, които са си загубили личния документ, и моряшки паспорт. Децата до 14 години ще се регистрират с документите на техните родители.
Нито един пациент без личен документ няма да бъде върнат, ако е за спешен прием, уточни Копчев. Но до края на лечението негови близки трябва да донесат личната му карта или друг документ, независимо дали ще се наложи да търсят съдействие от полицията. В противен случай пациентът ще заплаща лечението си, защото касата няма да изплати пътеката на болницата. За плановите приеми обаче пациенти без документи няма да се приемат. Ако лечението на пациент налага преместването му от едно отделение в друго, той ще се чекира при приема в първото отделение, а на излизане във второто, обясни шефът на РЗОК. Ако обаче пациентът е приет в МБАЛ „Медика“, но се наложи да бъде преместен в интензивно отделение, което засега е само в МБАЛ -Русе, той ще се чекира в „Медика“, че излиза, а в русенската болница - че постъпва, и обратното.
Копчев е сформирал комисия за форсмажорни ситуации, например липса на ток или на интернет в момента на прием на пациент. Тогава комисията ще разглежда казуса и ако той е обективен, парите за лечението ще бъдат преведени. Накрая искам да заявя на русенци, че при постъпване в болница трябва да си носят документ за самоличност. В противен случай ще си плащат за лечението, обясни Калоян Копчев.