Тържищните цени на основните храни, плодове и зеленчуци са се понижили с 0,81 на сто през март, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Средномесечните стойности на индекса обаче са с 1,3 на сто по-високи от март 2014 година.
Цената на олиото отбелязва леко повишение на месечна база с 2 на сто, а оризът поскъпва с един процент. Цената на яйцата е без промяна - 0,19 лева за брой.
При цените на млечните и на месните произведения се наблюдава спад с около 1,0-1,5 на сто спрямо февруари, пилешкото месо поскъпва на месечна база с един процент, а свинското месо е с 3 процента по-ниска цена.
Спрямо същия месец на миналата година кравето сирене поевтинява с около 3 на сто, а кашкавал „Витоша“ - със 7,5 на сто. На годишна база свинското месо поскъпва с 5,6 на сто, а пилешкото поевтинява с 3 на сто.
Цената на захарта на годишна база намалява с 19 процента, на олиото с 4 процента, а брашното се търгува на същите цени като през март 2014 година. На годишна база яйцата поскъпват с една стотинка, а оризът - със 7,7 на сто.
За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през март поевтиняването му на годишна база е 14,4 на сто. Поскъпване на месечна база има при вносните краставици - 4,5 на сто. Цената на зелените салати се повишава на месечна база с 16 на сто. През месеца картофите поевтиняват с 2 процента, доматите от внос - с 3,2 на сто, а репичките - с 4 процента. През март поскъпват всички плодове - ябълките с 11,5 на сто, бананите със 7 процента, портокалите с 3,8 на сто. Само лимоните поевтиняват с 0,6 на сто.