Да се готви за уроците в училище, за предстоящите матури, да танцува в ансамбъл „Найден Киров“, да работи като ръководител в „Чановете“ и да участва в национални състезания е само малка част от ежедневието на дванадесетокласника Йовчо Донев от Математическата гимназия. Това е момчето, което беше дясната ръка на президента Плевнелиев за един ден, след като успя да впечатли организаторите на инициативата „Мениджър за един ден“ и получи възможността да седне на стола на държавния глава. Но това далеч не е първата инициатива, в която Йовчо участва. Въпреки крехката си възраст младежът може да се похвали с разнообразен и изпълнен с дейности живот. Освен всичките занимания и ангажименти, с които се е захванал, Йовчо дори вече работи като ръководител в клуб по народни танци „Чановете“ и не спира и за миг да се развива. Винаги искам да опитам нещо ново и не ми е интересно да имам само едно занимание, споделя дванадесетокласникът. 
Йовчо е зодия телец, а присъщо за тях е да се изтъкват и да спорят, но младежът не е типичният представител на зодията, защото винаги е отворен да чуе мнението на околните и да вземе от всеки по нещо. Използвам уроците на живота, защото от всеки може да се научи нещо, казва Йовчо. 
Въпреки че в рода му всички са инженери и лекари, Йовчо е
човек на изкуството и танцува още от 3-годишен
Не знае на кого се е метнал в това отношение, тъй като родителите му Анита и Георги са инженери и никога не са се занимавали с танци. Майка му обича българския фолклор и като дете го е водила да гледа различни концертни и танцови изяви. Може би това отключва и желанието на Йовчо да се занимава с изкуство и театър. Още в СОУ „Христо Ботев“, където той е учил до седми клас, играе в училищни пиеси, а през 2007 г. започва да танцува и във фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“. След две години обаче младежът претърпява инцидент и си чупи ръката. Следват много операции, което налага прекъсване на танците за 9 месеца. В края на септември през 2009 г. желанието на Йовчо да танцува е още по-силно и той отново се връща на сцената. Този път се записва във фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров“, където продължава да играе и досега. Въпреки че по това време младежът е едва на 14 години, тогавашният директор Иван Донев забелязва потенциала му и го включва в концертния състав, без да преминава през детския. Каква е причината да го приеме направо в концертния състав, където всички са по-големи и на години, и на ръст от него, Йовчо не знае, но се шегува, че вероятно директорът е харесал името му, защото и двамата носят фамилията Донев. 
Чувствах се все едно сега прохождам предвид травмата и все едно започвах от нулата. Беше ми много трудно и след четвъртата репетиция помолих родителите ми да ме прехвърлят в детския състав, спомня си Йовчо. Те обаче го съветват да положи повече усилия и да остане в концертния състав, а Йовчо се вслушва в съвета им. Само две седмици след началото следва рязка промяна и първият танц, с който младежът впечатлява Донев, е „Русчуклийска сюита“. Оттогава вече пет години Йовчо не е спирал да танцува, да участва във фестивали, да ходи на турнета и да печели награди. Всъщност тези пет години са и най-продуктивните за дванадесетокласника, защото са изпълнени с много постижения. Пътуванията и фестивалите разширяват мирогледа му и му дават опита, който неговите връстници нямат. Обиколил съм почти цяла Европа и съм се запознал с бита на много други държави, споделя Йовчо. 
Преломен момент за Йовчо е лятото на 2010 г., когато го приемат в Математическата гимназия. Избрах профил математика, защото на пробните изпити бях в Топ 3 и много ми вървеше, споделя той. Младежът
избира само една специалност и едно училище, защото е сигурен, че ще го приемат
Всъщност математическият ген Йовчо наследява от родителите си, които са завършили с медали математическите гимназии в Русе и Велико Търново. 
Паралелно с развитието си в танцовия ансамбъл „Найден Киров“ и участията си вече в солови спектакли, Йовчо се запалва и по състезанията по информатика и информационни технологии, където печели много първи места. Миналата година пък сегашната му учителка по информатика Нели Тихомирова го насочва към предприемачество, икономика, бизнес и финанси. Тя вижда потенциала в него, защото всяка идея, която е в главата на момчето, той комбинира по начин, който може да се реализира и да привлече внимание. 
През 2013 г. участва в иновационен лагер в Русе към фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ като част от световната седмица по предприемачество. Там Йовчо представя идея за интегриране на технологиите в образователната система. Това е и първият му досег с неправителствената организация. 
Следващата инициатива на младежа е на креативен лагер в Боровец през 2014 г., в който отборната задача на участниците е да сглобят шейна с подръчни материали. Заведоха ни на ски пистата и ни казаха да сглобим шейна, като използваме всичко около нас, спомня си Йовчо. Децата в отбора на момчето обаче не разбират от математика и
той взема всичко в свои ръце, като сглобява шейна от дърво, картон и изолирбанд
Тази година отново участва в иновационен лагер, в който предварителният кръг за класиране включва направата на 90-секунден видеоклип на тема „Как предприемачеството определя облика на средата около вас?“. Разработих видеоклипа по мой начин и стил. Гледах по-абстрактно на нещата и не отговорих буквално на въпроса. Основната ми идея беше, че през годините назад хора като Алберт Анщайн, Джон Атанасов са правили живота ни по-добър и ние трябва да продължим да го правим, като по този начин ще определим облика на средата около нас, обяснява Йовчо. 
Той е убеден, че животът си е в нашите ръце и ние сме хората, които трябва да го променим, и допълва, че успехът не идва за един ден, а е поредица от провали. Впрочем всички свои виждания за живота под формата на любими цитати Йовчо записва в специална тетрадка.  
Видеоклипът на младежа заинтригува, разбира се, журито и той взема участие в иновационния лагер, където възложеният казус е: Как може да се справим с липсата на грамотност в страните от третия свят? Йовчо отново се изявява като лидер на отбора и предлага специализирана образователна система, която да предоставя най-приветливи и семпли игри за основна грамотност, като единствено неговата идея не търси финансиране. Въпреки че отборът му заема второ място, Йовчо печели едно от най-важните си признания от
един от консултантите, който го нарича „младия Стив Джобс“
Октомври 2014 г. Йовчо се захваща с ново и непознато поприще и става ръководител в клуба по народни танци „Чановете“. При петото поредно участие на младежа в Коледното надиграване Анета Иванова и Ренета Руменова, които са част от журито, забелязват, че танцува много добре и му предлагат да започне работа при тях. Йовчо се амбицира и само за две седмици осмисля как ще преподава на различните участници и вече шести месец обучава хора от различни възрасти. Много по-различно е да танцуваш и да обучаваш други да го правят, обяснява Йовчо, който обича да прави хората щастливи и щом вижда, че те се справят, се чувства удовлетворен. Те са много доволни, репетициите минават весело и с усмивка, споделя той и допълва, че е човек на изкуството и за него сцената е втори дом, а хората, които учи, са неговата публика.
Въпреки че голяма част от връстниците му са заменили книжката с компютърната мишка, Йовчо обожава да чете и го прави постоянно. Освен че е отличник по математика, той се справя перфектно и с писането на лирика. Чета всичко, като по този начин се информирам за много неща, което ми помага да вземам бързи решения в напрегнати ситуации и да мисля трезво. Всъщност всички предмети в училище му се отдават, но Йовчо е на мнение, че оценките в училище не са огледало на това колко знае човек. Никога не съм бил максималист и съм се убедил, че знанията от източници и други хора са много по-ценни от зубренето на уроци.  
Наред с натовареното си ежедневие, ангажиментите в „Чановете“ понеделник, вторник и неделя и танците в „Найден Киров“ сряда и петък, работата по проекти, които иска да реализира, Йовчо се готви и за предстоящите матури, като ходи на уроци по български и английски.
За разлика от повечето си съученици Йовчо иска да остане в България
и да се реализира в родината си. Неговото желание е да следва „Финанси“ или „Управление на бизнеса и предприемачество“ в Нов български университет. За мен заминаването в чужбина е тенденция, но мисленето ми се преобърна, когато се срещнах с успели хора от „Джуниър Ачийвмънт“. Признавам си, че първоначално и аз исках да замина в чужбина, но си казах, че щом толкова обичам страната си, трябва да намеря своя път за реализация тук, споделя Йовчо. Желанието му е да съчетава бизнес, информационни технологии и изкуство, тъй като това са трите негови най-силни страни. Магистратурата обаче планира да изкара в Германия или Англия. Избрах Нов български университет, защото е с най-модерната база. Освен това дава привилегията, ако човек покаже качества и умения, да го финансира, а и предлага студентска мобилност, обяснява младежът. 
Йовчо участва за първи път в инициативата „Мениджър за един ден“, въпреки че е знаел за нея и предходни години. Исках да натрупам повече опит, награди и изяви, за да може CV-то ми да е по-впечатляващо, споделя младежът, който обаче е бил силно затруднен да опише всичките си качества само с 200 думи в мотивационното писмо. Желанието му е било да научи как протича денят на един от най-важните хора в държавата, да види каква е натовареността и ангажираността на президента, как успява да обедини нацията и каква е цената и жертвата за всичко това. Еуфорията от преживяването за младежа още не е отминала, но той е убеден, че участието му в „Мениджър за един ден“ е достойно постижение, което ще му донесе допълнителни ползи при кандидатстване в университет. 
Бях много притеснен и си мислех, че денят ще мине много строго и протоколно, но президентът се държа много приятелски с нас и напрежението веднага изчезна. Той е много разговорлив и високоинтелигентен човек.
Най-големият плюс от посещението ми беше едночасовият разговор с държавния глава
Той беше много поучителен, извлякох максимума от него и събрах много ценни съвети от Плевнелиев. Наистина се почувствах като президент и дори си направихме селфи с държавния глава, разказва Йовчо. Освен че е седнал на стола на Плевнелиев, младежът е бил и на официален обяд с държавния глава, обиколил е цялото президентство, докоснал се е до хората, които работят там, и е създал ценни контакти. 
Освен всички останали ангажименти, в момента Йовчо води курс за личностно израстване за ученици от 9 до 11 клас, като същевременно работи и по идеята за създаване на училищна школа по фолклор. Въпреки че единственият му свободен ден е събота, младежът все пак намира време и за себе си и много обича да се разхожда с приятели и споделя, че рядко ходи по дискотеки, но все пак ходи.