Огромният интерес към новата постановка на „Катерина Измайлова“ очаквано препълни салона на Русенската опера. На първия ред на балкона места заеха вицепрезидентът Маргарита Попова, директорът на Софийската опера Пламен Карталов, негови колеги от Пловдивската и Бургаската опера, генералният консул на Русия Татяна Грушко. Преди да се вдигне завесата, зрителите видяха кратък черно-бял филм за първата българска постановка на оперната творба на Шостакович, която е направена преди 50 години и също е била показана на „Мартенски музикални дни“ през 1965 г. 
Вицепрезидентката Маргарита Попова озадачи пълната с меломани зала на Русенската опера, като на три пъти в приветствието си преди премиерата на „Екатерина Измайлова“ обяви, че открива фестивала „Мартенски музикални дни“. Първия път публиката подмина нейното „Имам честта и привилегията да дам старта на „Мартенски музикални дни“ като лапсус лингва - грешка на езика. Когато втория път Попова каза, че открива символика в това стартът на фестивала да е тъкмо на Благовещение, през залата премина възпитан ропот. А когато вицепрезидентът пожела „Добър старт и хубави „Мартенски музикални дни“ на всички вас“, публиката вече се развесели.
Половин дузина сътрудници съпровождаха вицепрезидента Маргарита Попова при идването й в Русе. Ако на нея не й е останало време с натоварената й програма да уточни на какво събитие отива, то тъкмо това е грижата на антуража й. И така можеха да предотвратят гафа и усещането на русенци, че макар да е патрон на оперната премиера, жената не знае на какво са я поканили. 
Силно и ярко присъствие на сцената показаха солистите - изваяна многопланова роля на Мария Цветкова като Катерина, впечатляващ и творчески достоверен Борис Измайлов в блестящото изпълнение на Пламен Бейков, решително присъствие на Петър Костов в ролята на работника Сергей, определено будещ симпатии Зиновий /Александър Баранов/, както и Аксиния на Теодора Чукурска, Мужикът на Георгиос Филаделфевс и Старият каторжник на Калоян Христов. Хорът се справи прекрасно със задачите си и определено беше едно от главните действащи лица в трагичната оперна история с нелека съдба. Прочитът на творбата изключително в сексуален план на моменти изместваше същината и създаваше впечатление за умишлено търсена многотия от секс сцени, символи и движения, които обаче оставяха усещането за остра потребност от повече мотивираност.
 Накрая публиката дълго и възторжено аплодира представлението, което продължи три часа и половина, а солистите, хорът и оркестърът получиха кошници с цветя и поздравителни адреси. Тези, които са пропуснали премиерата, могат да видят „Катерина Измайлова“ на 2 април.