Студенти от Русенския университет се готвят в нова лаборатория за участието си в 30-тия „Шел екомаратон“. Русенските новатори ще са единият от общо 230 тима от 30 страни в Европа и Африка, които през май в Ротердам ще премери инжерна мисъл и майсторство. Целта е превозните средства да изминат най-голямо разстояние с литър гориво или 1 киловатчас електричество.
За втора поредна година отборът на университета ще участва с футуристичен електромобил в категорията „прототипи“. Екипът работи по напълно нов дизайн на колата. Идеята е купето и джантите да се изработят от високотехнологични материали, а гумите ще бъдат с ниско съпротивление. Амбицията теглото на автомобила да е свали наполовина спрямо миналогодишното - около 35-40 килограма, за да се увеличи чувствително пробегът.
Футуристичната кола ще разполага с по-ефективен двигател, а батериите й ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия. Вече е измислено и името на белия болид - DТT, което е съкращение от името на катедрата „Двигатели и транспортна техника“. 
И на тази надпревара екипът на университета ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Димо Илиев. Управлението на футуристичния автомобил ще бъде поверено във вещите ръце на пилотите от миналата година Виктор Стоянов и Сюзан Мехмедова. През 2015 година отборът е решен да влезе в Топ 20. През 2014 той направи дебюта си на екомаратона и измина 168.27 километра с 1 кВтч електроенергия, като се класира на 23-то място.
Впечатляващите резултати осигуриха и поддръжници на екипа, който срещна подкрепата на Община Русе и фондация „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните му спонсори.