7 години затвор и 17 000 лева глоба е присъдата на първа инстанция на известния русенски адвокат и председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов. Освен това тричленен състав на Русенския окръжен съд с председател Росица Ангелова го лиши от права да заема обществена и държавна длъжност за 7-годишен срок. Адвокат Иванов бе обвинен в съучастие в измама с други трима души, които продали на семейството на сириеца Меджид Рустом апартамент, без истинската му собственичка да има представа, че имотът й е обявен за продан. Присъдата със сигурност ще бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново. 
Преди произнасянето й адвокат Иванов заяви, че е изпълнявал добросъвестно работата си и в нито един момент не е знаел, че е съпричастен към измамна схема.
Не съм човек, който ще тръгне да съсипва кариерата си заради един апартамент
заяви пред съда 55-годишният юрист.
Заедно с него наказанията си чуха още трима от обвинената в измама група. 46-годишният Венелин Манолов и 39-годишният Ангел Ангелов получиха идентични присъди - по 6 години затвор и по 15 000 лева глоба. Най-леко се отърва единственият, който призна участието си в измамата и съдейства на разследването - 39-годишният Пламен Пенчев. Той ще трябва да изтърпи 5 години затвор и да плати 10 000 лева глоба. 
Четиримата съучастници ще трябва солидарно да платят на държавата глоба от 66 300 лева. А докато чуят наказанията си и на други инстанции съдът потвърди мерките им за неотклонение - подписка на Венелин, Ангел и Пламен и парична гаранция от 3000 лева на адвокат Иванов.
Доволни сме, има справедливост поне на този етап, заявиха в края на заседанието семейство Рустом.
Доволна би трябвало да е и прокуратурата, която получи поисканите четири ефективни присъди по делото, макар да настоя за по-сурови наказания за Венелин, Ангел и Иванов, които категорично отричаха да са участвали в престъпление и да са замесени в подобна схема.
Финалът на процеса на първа инстанция беше белязан от остри престрелки между обвинение и защита.
Част от 
адвокатите посочиха, че не всички участници в престъпната схема са на подсъдимата скамейка 
Двамата от свидетелите трябвало да бъдат изправени пред съда за разлика от други, които нямали нищо общо със случая и били натопени. Затова защитата на Манолов, Ангелов и адвокат Иванов пледираха за тяхното оправдаване.
Каква всъщност е фактологията около казуса? Или поне тази, която прокуратурата изнесе и явно първоинстанционният съд сметна за правдоподобна, след като прочете четири осъдителни присъди.
След като реалната собственичка на апартамента на петия етаж в бл.“Венера“ в кв.“Възраждане“ Росица Константинова отишла през 2007 година да работи в Италия, жилището й останало празно. Необитаемият имот попаднал в полезрението на живеещия наблизо Венелин Манолов, който споделил находката с дългогодишния си приятел Ангел и двамата решили да се облажат на чужд гръб. Тогава Ангел поел инициативата и се срещнал с друг свой приятел - Пламен, когото запитал ребром има ли нужда от пари. Пламен, разбира се, имал такава нужда и 
се съгласил да направи каквото трябва, за да изкара някой лев
Последвала втора среща, на която присъствал и Венелин. Тя се провела на автомивката край Хлебозавода, която тогава той държал. Домакинът обяснил на Пламен, че до дома му има изоставен апартамент на клошарка, която не била добре с главата. Хрумнало им да го продадат по някакъв начин и да си поделят парите от сделката. Ангел и Венелин разкрили и стъпките, които Пламен трябва да предприеме за целта. Сред тях било влизането му в ролята на друг човек с име Върбан Илиев. Именно с неговите подписи и от неговата самоличност трябвало да текат процедурите. А за целта му предоставили фалшива лична карта, която отговаряла на новото му име. Успокоили го, че няма как замисълът им да бъде разкрит, тъй като никъде нямало камери, нито пък заговорниците можело да бъдат проследени по някакъв начин. Напротив - щели да се радват на добри и лесно изкарани пари, без да оставят каквито и да е следи. А за още по-сериозен стимул му обещали 5000 евро хонорар за актьорската и фалшификаторска игра. 
Първата продажба на апартамента била осъществена от фалшив купувач и фалшив продавач
За да може Върбан да продаде апартамента и с получените пари да реализират измамата, жилището първо трябвало да стане негова собственост. Разбира се, купуването му не станало по редовния начин. В ролята на продавач и настоящ собственик на жилището влязла майката на Ангел Стойка Колева. Тя се представила с името Росица Константинова, която иска да продаде жилището си. Естествено, без изобщо продължаващата да живее в Италия истинска Росица да има представа какво се случва с имота й. Така двама души - Пламен и Стойка, с фалшива самоличност като Върбан и Росица, успели да сключат сделка пред нотариус. Псевдопридобиването на апартамента станало с фалшивите лични карти. 
Мнимата продавачка всъщност щяла да бъде петият подсъдим по делото, но междувременно починала
За да могат да влязат в апартамента, за който вече имали документи, но не и ключове, измамниците извикали ключар. Обяснили му, че вратата изглежда като разбивана, защото крадци опитали да го оберат, а ключовете му били взети от майстори, които трябвало да ги ремонтират, но така и не ги върнали. Съучастниците продължили да се вживяват в ролите си, макар че с просто око било видно, че майстор скоро не е доближавал оставения в ужасно мизерно състояние апартамент.
След като успели и да проникнат в жилището, четиримата замесени се срещнали и изготвили генерално пълномощно на адвокат Иван Иванов, който да представлява мнимия собственик Върбан Илиев в бъдеща сделка по продажба на жилището.
Според прокуратурата адвокатът е бил наясно с всичко около престъпния замисъл. Той започнал да търси купувачи и много скоро попаднал на когото трябва. В същия момент, за негова зла участ, сириецът Меджид Рустом си търсел жилище. Мъжът искал да направи изненада на съпругата си Албена с новата придобивка и не й казал нищо. Дори набързо договорил цената от 34 000 евро и страните си стиснали ръцете. Рустом
настоявал само за едно - по време на самата сделка да присъства собственикът на апартамента
а не само адвокат Иванов като негов пълномощник. Първоначално юристът опитал да го разколебае, като обяснил, че Върбан живее в Горна Оряховица и е много зает. Последната му грижа била да пътува стотици километри, за да присъства на формална сделка за няколко минути. Сириецът обаче не отстъпил и адвокат Иванов се съгласил да извика продавача. В ролята, както и при предната нагласена сделка, влязъл Пламен Пенчев, който по време на оформянето на документите на 2 юни 2009 година не обелил нито дума, нито се позаинтересувал за някакви параметри около продажбата. А след изповядването й в нотариалната кантора отпрашил и дори не попитал за парите.
Макар че Рустом носил в брой договорените 34 000 евро, адвокат Иванов не пожелал да ги вземе и настоял да отидат да ги внесат по адвокатската му банкова сметка. Така и направили. А на следващия ден Иванов изтеглил 25 000 евро. А останалите 8900 евро след няколко седмици прехвърлил в друга своя сметка.
Тези 8900 евро според прокуратурата били хонорарът на адвоката за участие в престъпната схема
Адвокатът обаче има своя позиция - изтеглил въпросните 25 000 евро, донадил остатъка до 34 000 евро от свои лични пари и ги предал на продавача на имота Върбан. 
След като замисълът бил осъществен Венелин и Ангел казали на Пламен повече да не ходи на автомивката. Причината -
измаменият Рустом ходел редовно да си мие джипа на автомивката, където била начертана престъпната схема
Целта била да се предотврати среща между Пламен и все още неподозиращият, че е фатално прецакан сириец Меджид, тъй като имало риск измаменият да го разпознае  и схемата да лъсне.
Пламен се съгласил, но си поискал обещаните 5000 евро. Оказало се обаче, че пари за него няма и така пил една студена вода за опасната актьорска игра. Казали му, че Венелин и адвокат Иванов взели големите пари и за Ангел и него не останало нищо. През 2010 година истинската собственичка на жилището Росица разбрала, че апартаментът й е станал обект на измама и е продаден на хора, без тя изобщо да е участвала в сделка. Завела гражданско дело да си го върне, което все още се точи по съдебни инстанции. И до сега семейство Рустом все още живее в купения от тях дом, в който вложили една камара пари за ремонт.
Покрай започналия шум около проверката как се е стигнало до фалшива покупко-продажба адвокат Иванов заявил, че нямал идея, че е участвал в измама и е получил само 300 лева хонорар. Показал и разписка за сделката, която обаче 
вместо да му помогне, му докарала още по-голямо затъване
Бележката за покупко-продажбата се оказала с драстично разминаваща се дата - в нея пишело, че тя е извършена на 30 април, а уж реалната сделка е осъществена на 2 юни.
Това няма как да е станало виртуално, особено и без да е минало плащане по сделката, което буди недоумение, посочи държавното обвинение.
Защитата на адвоката пък обясни, че това е формална техническа грешка. Много честа била практиката да се пише върху предишни разписки като се забрави да се попълни например новата дата и остане старата.
Една от фаталните грешки, благодарение на които престъплението било разкрито,
е направено от Пламен Пенчев. По време на попълване на документ той по инерция започнал да пише своето собствено име вместо това на Върбан Илиев, който трябвало да изиграе. Задраскал истинското си име и написал това, което трябвало. Всичко това обаче не останало скрито. А фактът, че измамниците мислели, че няма как да бъдат записани на камери, въобще не бил верен. В блока била монтирана охранителна камера, след като съседи се оплакали от набези на крадци. А на записите ясно се виждали лицата на хората, които посещават злополучния апартамент.
Според прокуратурата мозъците на схемата били Ангел и Венелин, които давали наставления на Пламен какво да прави и къде да ходи. Давали му фалшивата лична карта на Върбан, но после я прибирали. В тях стояли и всички документи, с които Върбан се сдобивал и подписвал. Заради това обаче, че въпросната фалшива лична карта я няма, защитници на сочените за измамниците поставиха под въпрос обвинението.
Обвинителният акт е зле написан криминален роман
заяви адвокатът на Венелин и Ангел. Като посочи, че за разлика от романите, където механизмът и връзките между отделните герои били ясни, то в обвинителния акт такава яснота липсвала. Защитникът бе категоричен, че част от хората от веригата - измамени и измамници не се познават помежду си и няма как да са си взаимодействали. 
Ясно е, че има един недвижим имот. Неизвестни лица са разбрали, че могат да спечелят от него. Пламен Пенчев с пълномощник адвокат Иванов придобил имота, а семейство Рустом са измамени. Това е категорично и неоспоримо ясно по делото, пледира адвокатът на Венелин и Ангел. Че Пламен, който е вършил всички операции, „гори“ по делото, било ясно, но защо останалите хора трябвало да горят с него, след като нямало доказателство за тяхната вина, попита още юристът. Посочи и, че фалшивата лична карта, с която е станала сделката я няма и сравни случая с известното в правния мир обстоятелство, че „като няма труп няма и убийство“.
Чуха се и други сравнения - че обвинителният акт стъпва на пясъци и се опира само на признанията на Пламен Пенчев и разказаната от него версия, както и че обвинението е като сграда, която се крепи само на една колона и въпрос на време да рухне. Самопризнанията на Пенчев и вземането им като доказателствен материал по делото бяха оспорени от почти всички адвокати. Те не само посочиха, че по този начин помага за измисляне на обвинение върху други хора, но с това разпределяне на вината, част от отговорността пада от неговите плещи и я предава на другите, с което си издейства по-лека присъда. Тълкувания, които поне на първа инстанция съдът не прие за достоверни.