252 карикатури на 94 съвременни руски автори са подредени във фоайето на Доходното здание. Изложбата е съставена от гилдията на карикатуристите към Медия Союз в Русия, обясни вчера Дмитрий Шиланков от Руския културно-информационен център в София, който съпроводи експозицията. Още като разбрах, че тази изложба ще дойде в София, веднага реших, че тя непременно трябва да гостува и в Русе, който е един от най-извисените в интелектуално отношение град, каза генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, с чието съдействие рисунките пристигнаха тук.
В сбирката са подбрани както възхитителни образци на иронични графики на известни майстори като московчаните Андрей Ржов, който е и председател на гилдията, Сергей Тюнин и Владимир Уборевич-Боровский, така и на много млади руски художници, част от които живеят в Рига, Вилнюс, Минск, Киев, Хайфа, Ню Йорк. Изложбата за първи път излиза в чужбина, преди това тя е била подредена в подземното хале, изградено точно под прочутия паметник на Работника и Колхозничката в Москва, обясни Шиланков.
С приветствия към организаторите на този впечатляващ рейд на ироничното изкуство се обърнаха зам.областният управител Айлян Карамехмедова и зам.-кметът Иван Григоров, който прочете и поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов. Изложбата ще остане в Русе до 31 януари, след което ще отпътува към Ямбол, Варна, Бургас и Велико Търново.